Informatie en intelligence

Informatie staat centraal in het politiewerk. Een vlotte en efficiënte informatiehuishouding is cruciaal in de aanpak van criminaliteit en de zorg voor openbare veiligheid. 

Meer dan 1500 personeelsleden van de Federale Politie zijn dagelijks in de weer met informatie- en intelligence-gelinkte opdrachten ten behoeve van de Geïntegreerde Politie.

 

 

Noodoproepen

Op het vlak van operationeel informatiebeheer vervult het arrondissementele niveau een sleutelrol dankzij de communicatie- en informatiediensten van het arrondissement (SICAD's). Een SICAD verenigt enerzijds het provinciale communicatie- en informatiecentrum (CIC) waar noodoproepen via de nummers 101 of 112 binnenkomen en worden behandeld en, anderzijds, de arrondissementele informatiekruispunten (AIK's).

  • Oproepen noodcentrales : 3 011 977

Sinds begin 2023 is de opleiding dispatcher voor de CIC’s opgesplitst in twee delen: calltaking en dispatching. Dit biedt het voordeel dat nieuwe medewerkers sneller kunnen worden ingeschakeld.

De opleiding is ook gemoderniseerd: via PowerApps kunnen cursisten trainen en via Forms kunnen ze zichzelf evalueren.

Voorts zijn de noodscentrales van Luik, Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen het afgelopen jaar heringericht. De medewerkers kregen onder andere werktafels die beter voldoen aan de hedendaagse vereisten en verwachtingen op het vlak van ergonomie.

 

 

Internationale informatie-uitwisseling

Het Single Point of Operational Contact (SPOC) van de Federale Politie is het zenuwcentrum van de internationale uitwisseling van politionele informatie voor ons land.

Het SPOC behandelt alle berichten van en naar buitenlandse politiediensten, zowel in het raam van onderzoeken als in het kader van openbare orde en veiligheid. Ook alle internationale signaleringen verlopen via deze dienst, of het nu gaat om personen die gezocht worden door Belgische of buitenlandse politiediensten of om signalementen van vermiste personen, van gestolen voertuigen, of verzoeken aan buitenlandse collega’s om een bepaalde persoon te controleren of te lokaliseren. Al deze communicaties verlopen via beveiligde communicatiekanalen, zoals het Schengeninformatiesysteem (SIS), het SIENA-kanaal van Europol of de Interpol 24/7-applicatie.

  • In 2023 verwerkte het SPOC in totaal 573 00 berichten, komende van of bestemd voor Belgische politiediensten.

 

 

Niet-dringende aangiftes via Police-on-Web

Het aantal niet-dringende aangiftes via Police-on-Web zit in stijgende lijn. Police-on-Web maakt aangifte van bepaalde feiten zoals fiets- en winkeldiefstal, oplichting, beschadigingen, graffiti enz. toegankelijker en gemakkelijker. Uit de Veiligheidsmonitor 2021 blijkt dat de aangiftebereidheid voor dergelijke feiten nog steeds laag is. Daarom is het belangrijk om niet-dringende aangiftes via Police-on-Web verder te promoten en uit te breiden met nieuwe oplossingen die drempelverlagend zijn en extra mogelijkheden bieden aan de burgers.

  • In 2023 werden 84 200 aangiften gedaan via Police-on-Web, goed voor 230 aangiften per dag.
  • Dit aantal ligt vier keer hoger dan in 2019 (21 989) en is met 23% gestegen ten opzichte van het jaar 2022 (68 107).

 

Screening: veiligheid primeert

Iedereen die in een gevoelige omgeving werkt, wordt onderworpen aan een veiligheidsverificatie of 'screening'. Een proces waarvan het resultaat zeer vaak te beschouwen is als een advies dat wordt overgelaten aan de beoordeling van de aanvrager en niet als een definitieve beslissing.

In 2023 rondde de dienst CG/Screening-Clearance van de Federale Politie voor het eerst de kaap van 100 000 screenings. Een derde van dat aantal werd uitgevoerd op vraag van Defensie (kandidaat-militairen, externe dienstverleners ...), een ander derde voor de luchthavendiensten en het laatste derde voor andere activiteitensectoren zoals kerncentrales en Europese toppen. Naast deze betalende dienst aan derden houdt hij zich ook bezig met antecedentenonderzoeken bij kandidaten (politiemensen en CALog-personeel) die bij onze politieorganisatie willen komen werken (ongeveer 10 000 per jaar).

Sinds 31 december 2023 staat de dienst Screening-Clearance in voor het volledige veiligheidsverificatieproces dat voordien werd beheerd door de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO).

  • Screenings in 2023: 109 302

 

 

Versterkte digitale banden met Justitie: Cross Border Exchange

Cross Border Exchange (CBE) is een in de politionele applicaties geïntegreerde module inzake onmiddellijke inningen (OI's) bij verkeersinbreuken. Hierbij stelt de Geïntegreerde Politie inbreuken vast van Belgische of Europese inwoners, bekeurt hen en stuurt de informatie via een elektronische flux naar Justitie. Justitie zorgt vervolgens voor het afdrukken en de verzending van die onmiddellijke inningen en de opvolging van de betaling ervan.

In 2020 verbeterde de Federale Politie samen met Justitie het systeem om die boetes te innen door een verhoging van het aantal camera's, trajectcontroles en de ontwikkeling van de digitale handtekening en het digitale zegel (MultiFactor Authentication).

  • In 2023 is het aantal naar Justitie verzonden OI's/pv's aanzienlijk gestegen, met in totaal 6 902 374 dossiers tegenover 6 028 860 in 2022, een toename van 17,67%.