Het gebruik van de 4 richtingaanwijzers

In welke omstandigheden is het gelijktijdige gebruik van de 4 richtingaanwijzers toegelaten? En mag er een bijkomend knipperlicht geplaatst worden om op gevaar te wijzen?

Het gelijktijdige gebruik van de vier richtingaanwijzers van een auto is toegelaten in volgende omstandigheden; om onder andere de andere weggebruikers te wijzen op een dreigend gevaar voor een ongeval. Deze regel geldt tevens voor een voertuig in panne of bij verlies van lading op de openbare weg (art. 51 KB van 1 december 1975).

Een bijkomend oranje knipperlicht is overbodig en bovendien niet toegelaten. Wij verwijzen hiervoor naar art. 28 van het KB van 15 maart 1968 houdende het algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Wanneer je achteraan een file terechtkomt én er dreigt gevaar voor een ongeval mag men dus de vier richtingaanwijzers gelijktijdig doen branden.

Het gelijktijdig gebruiken van de 4 richtingsaanwijzers dient dus niet om te gebruiken als u foutief parkeert (op het voetpad, fietspad, laad- en loszone, enz.) of bij het laden en lossen. Naast de parkeerovertreding kan u een bijkomende overtreding van 55 euro krijgen voor het gebruik van de 4 richtingsaanwijzers!!!!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.