Een jong kind vervoeren op de fiets

Hoe vervoer ik het beste een jong kind op de fiets? Mag dit in een draagzak?

Baby's jonger dan één jaar rijden beter niet mee op de fiets. Ze kunnen moeilijk de juiste zithouding aannemen en hun lichaam is nog niet voldoende bestand tegen de schokken die ze tijdens de rit te verduren krijgen.

Iemand meenemen op de fiets is trouwens alleen toegelaten als je fiets beschikt over een ingerichte zitplaats (Art 44.4 van het KB 1/12/1975 wegcode). Het beste is dus je kind (ouder dan één jaar) te vervoeren in een fietszitje.

Als bestuurder moet je trouwens altijd in staat zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren en moet je voortdurend je voertuig in de hand hebben (Art 8.3 van het KB 1/12/1975 wegcode). Kan je dit nog wel doen als je jouw kind op je lichaam vervoert? Stel je bovendien ook de vraag wat er met je kind zal gebeuren, mocht je zelf ten val komen.

In een aanhangwagen mag je maximum twee passagiers vervoeren. Deze fietskar is ideaal voor het vervoer van grotere kinderen en ze moet uitgerust zijn met beveiligde zitplaatsen met een afdoende bescherming van handen, voeten en rug.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.