Politiezone en gemeenten focussen op foutparkeerders

Politiezone en gemeenten focussen op hinderlijk en gevaarlijk parkeren.   

‘Hinderlijk’ en ‘gevaarlijk parkeren’ is en blijft een grote frustratie bij vele weggebruikers en inwoners van Buggenhout en Lebbeke. Wekelijks worden via verschillende kanalen meldingen gemaakt van deze verkeersproblematiek. De politiezone Buggenhout-Lebbeke en de gemeentebesturen slaan de handen in elkaar om het aantal foutparkeerders terug te dringen en zo de verkeersveiligheid in beide gemeenten te verhogen.  

Op zich zijn ‘hinderlijk- of gevaarlijk parkeren’ niet omschreven in de wegcode. Het komt erop neer dat het parkeergedrag duidelijke hinder of gevaarsituaties creëert voor andere weggebruikers, met kans op verkeersongevallen. En dat is wat we willen voorkomen. 

Veel voorkomende inbreuken zijn het parkeren op fietspaden, oversteekplaatsen voor voetgangers en op trottoirs, waardoor bv voetgangers en rolstoelgebruiker zich op de rijbaan dienen te begeven. Ook het parkeren in onoverzichtelijke bochten en in door verkeersborden verboden zones wordt niet altijd gerespecteerd. 

De komende tijd zetten we in hoofdzaak in op enkele sensibiliseringsacties met het doel de weggebruikers beter te informeren over de geldende parkeerregels. Daarnaast zullen we tijdens patrouilles extra toezien op foutparkeerders en zetten we een ook een aantal controleacties op touw We zullen een parkeerflyer achterlaten op de voertuigen die de bestuurder snel duidelijk maakt welk gevolg is gegeven aan zijn of haar gedrag. In Lebbeke zal dat samen met de gemeenschapswachten gebeuren, die ook de bevoegdheid hebben om parkeervertredingen vast te stellen. 

Bestuurders kunnen zich maar beter aan de parkeerregels houden, want bij een inbreuk kan je momenteel een geldboete krijgen €58 of €116, afhankelijk van de aard van de inbreuk. 

 

Labels