Weekend zonder alcohol achter het stuur

In het kader van het « Weekend zonder alcohol achter het stuur », dat plaatsvond van vrijdagavond 12 januari tot maandagochtend 15 januari, werden verscheidene controleoperaties georganiseerd in heel België. Deze controles waren gericht op alcohol- en/of drugsgebruik achter het stuur.

De politiezone Brussel-Noord heeft hierbij meerdere controleoperaties uitgevoerd op het grondgebied van de gemeenten Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere. Het doel van deze BOB-operaties is vooral om:

  • de inbreuken op het verkeersreglement te verbaliseren,
  • de boorddocumenten en de aspecten inzake technische keuring te controleren,
  • de strijd aan te gaan tegen het rijden onder invloed (alcohol en/of drugsgebruik),
  • ervoor te zorgen dat de politie zichtbaar aanwezig is in de zone.

Tijdens dit BOB-weekend werden er in totaal:

  • 522 alcoholtests uitgevoerd, waarvan er 6 positief bleken met een intrekking van het rijbewijs voor 2 weken en 3 gevallen met een intrekking van het rijbewijs voor 6 uur;
  • 16 processen-verbaal opgesteld voor het niet-dragen van de veiligheidsgordel; in 5 gevallen ging het om kinderen (voor de volwassenen werd een bedrag van 6050 euro geïnd, voor de kinderen een bedrag van 825 euro);
  • 8 processen-verbaal opgesteld voor gebrek aan technische keuring,
  • 8 processen-verbaal opgesteld voor rijden zonder houder te zijn van het rijbewijs en,
  • 4 administratieve sancties opgesteld met betrekking tot het parkeren (een bedrag van 440 euro werd geïnd).

De resultaten van alle operaties van het afgelopen weekend, zowel op de autosnelwegen als op de gewestelijke en gemeentelijke wegen, wijzen op een gunstige evolutie bij de gecontroleerde bestuurders. Inderdaad, het aantal bestuurders dat in staat van dronkenschap verkeert en/of onder invloed is van verdovende middelen daalt ten opzichte van 2017. Deze vermindering lijkt aan te tonen dat preventie, sensibilisering en repressie wel degelijk een gunstige invloed hebben op het gedrag van de bestuurders.

Deze controles maken deel uit van het Zonaal Veiligheidsplan en behoren tot de doelstelling van het Verkeersactieplan waaraan de politie van Brussel-Noord sinds meerdere maanden werkt. De lokale politie heeft inderdaad beslist om prioriteit te geven aan het verkeer, om zo het veiligheidsgevoel bij de bevolking te herstellen. Alle politiefunctionaliteiten werken samen om deze doelstelling te verwezenlijken. Vanuit deze filosofie worden er verscheidene acties gevoerd, zoals de verkeersoperaties van het afgelopen weekend, maar ook sensibiliseringsacties.

Labels