Veilig naar school…

Voor het vijfde jaar op rij, en dit ondanks de Covid-19-crisis, was er een politieambtenaar van de lokale politie van Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) aanwezig aan elke school van het grondgebied om de eerste schooldag in goede banen te leiden. Ondanks het feit dat dit een bijzondere eerste schooldag blijft, hebben de politiemensen gewaakt over de verkeersveiligheid van de leerlingen die terugkeerden naar school.

Mascotte check enfant devant école

De actie « Politie aan elke school » bestaat erin om een politieambtenaar op te stellen aan iedere kleuter- en basisschool van de drie gemeenten.

Doel van deze actie? De veiligheid verzekeren van alle weggebruikers in de buurt van de scholen op deze toch wel bijzondere dag. Hoe vaak zien we helaas niet dat gehaaste ouders hun wagen parkeren in tweede file, dat ze oversteken buiten het zebrapad of dat ze hun kinderen laten uitstappen op onveilige plaatsen, enz. Dit gedrag mag dan wel onschuldig lijken, het zorgt heel vaak voor gevaarlijke situaties.

Naar aanleiding van 1 september werden ook dit jaar ruim 103 politieambtenaren van de Zone ingezet om deel te nemen aan de actie « Politie aan elke school » op het grondgebied van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node. Zij zullen bovendien ook aanwezig zijn na afloop van de lessen om de terugkeer naar huis in goede banen te leiden.

 

Lancering van de actie “Back to School”

Maar moet de verkeersveiligheid aan de scholen enkel verzekerd worden op 1 september? Neen, integendeel. Daarom loopt er bij de lokale politie ook een actie « Back to School ». Deze actie bestaat uit twee delen.

Het eerste deel van de actie is repressief, wat betekent dat er meerdere keren per week mobiele radarploegen van de Politiezone opgesteld zullen worden aan de scholen van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node. De lokale politie heeft zich als taak gesteld de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te verbeteren om er een geslaagde start van het nieuwe schooljaar van te maken.

Het tweede deel van de actie « Back to School » is vooral preventief bedoeld. Door politieploegen op te stellen aan de verscheidene scholen, zullen zij de ouders, leerlingen en buurtbewoners in de schoolomgeving kunnen blijven sensibiliseren over de gevaren op de weg. Daarenboven zal iedere zware inbreuk in de schoolomgeving geverbaliseerd worden tijdens deze sensibiliseringsacties.

 

Enkele tips van de politie voor de eerste schooldag!

De volgende veiligheidstips van de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere) kunnen ervoor zorgen dat de verplaatsingen naar school veilig verlopen voor de kinderen.

 

1. Parkeer waar het mag! Voetpaden zijn niet gemaakt om voertuigen op te parkeren, ook al is het maar voor even. Zet uw kinderen iets verder af, zodat ze niet van achter de wagen opduiken en ze voor iedereen zichtbaar zijn. Opgelet: in de “Kiss & Ride”-zones mag u enkel in- en uitstappen, niet parkeren.

2. Respecteer de zones 30 en let op in de buurt van scholen. Kinderen zijn soms onvoorspelbaar. Wanneer ze bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje zien, kunnen ze plots en onverwacht de straat oplopen. Aan een lage snelheid kunt u gemakkelijker een eventuele hindernis ontwijken die onverwacht voor uw neus opduikt.

3. Steek met uw kinderen over via het zebrapad. Dat is natuurlijk de veiligste manier om de straat over te steken.

4. Doe de veiligheidsgordel altijd om in de wagen, ook voor korte afstanden!

Labels