Strijd tegen illegale verkoop van geneesmiddelen en verdovende middelen wordt opgevoerd door Politiezone Brussel Noord

De illegale verkoop van verdovende middelen en geneesmiddelen en het gedrag gerelateerd aan het gebruik hiervan leiden tot problemen voor de openbare orde en de veiligheid, alsook tot een onveiligheidsgevoel bij de burgers die in de Noordwijk wonen of er zich verplaatsen.

inbeslagnamen

Tussen 17 juli en 11 augustus 2023 hebben de politiemensen van de Politiezone Brussel Noord een totaal van 4 924 geneesmiddelen, 3 164,71 euro, 361,56 g cannabis, 49,1 g amfetamine en 192 xtc-pillen in beslag genomen in de Noordwijk, en voornamelijk in de Aarschotstraat. Voor wat de geneesmiddelen betreft, gaat het meer bepaald om 3 017 Lyricapillen en 1 260 Rivotrilpillen. Men kan niet om de vaststelling heen dat heel wat aangehouden personen in het bezit zijn van deze geneesmiddelen. Er dient opgemerkt te worden dat deze 2 geneesmiddelen, die enkel op voorschrift verkrijgbaar zijn, bekend staan om hun verslavende en ontremmende effecten, die het gedrag van bepaalde personen negatief kunnen beïnvloeden wanneer ze niet op een medisch omkaderde manier genomen worden. De illegale verkoop van deze geneesmiddelen is strafbaar.

Bovenop deze misdrijven met betrekking tot de illegale verkoop en het illegale bezit van drugs en geneesmiddelen, hebben de politieambtenaren van de Politiezone Brussel Noord ook 4 daders van diefstallen met geweld op heterdaad onderschept. Er werden ook helers gearresteerd door de ordediensten. In totaal werden er 80 arrestaties uitgevoerd, waarvan 58 voor de illegale verkoop of het illegale bezit van verdovende middelen of geneesmiddelen. Vijventwintig van hen werden ter beschikking gesteld van het Parket Brussel. Elf dossiers werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en werden er hierbij zes aanhoudingsmandaten afgeleverd. Vijf personen werden rechtstreeks voor de rechtbank gedagvaard en 2 personen kregen een pretoriaanse probatie. 7 dossiers zijn nog in onderzoek.

Deze resultaten zijn te danken aan een tijdelijke Task Force, in samenwerking met en ter ondersteuning van het Parket Brussel, waarbij de focus ligt op veelplegers die zich schuldig blijven maken aan diefstallen met geweld en aan de verkoop van verdovende middelen en geneesmiddelen. Deze Task Force werd namelijk door de Politiezone Brussel Noord opgericht om de strijd aan te binden tegen de diefstallen met geweld en de verkoop van verdovende middelen in de Noordwijk. De politieambtenaren zijn dagelijks aanwezig in de wijk. Door deze fenomenen op haar grondgebied te bestrijden, wil de Politiezone zodoende bijdragen tot de openbare rust en ervoor zorgen dat iedereen zich veilig kan voelen.

Deze inspanningen maken deel uit van een meer globale aanpak met acties die gevoerd worden in de Noordwijk door de gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node en de Politiezone Brussel Noord.

Labels