Gecoördineerde operatie in de strijd tegen namaak

Op 14 juni heeft een gecoördineerde operatie tussen de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node), de FOD Economie en het Parket van Brussel het mogelijk gemaakt om 6 opslagplaatsen te doorzoeken op namaakartikelen. Alle opslagplaatsen bevonden zich in de wijk van de Brabantstraat of de directe omgeving ervan. Deze operaties beogen de strijd aan te binden met een criminaliteitsfenomeen, maar ook de consumenten en legale

Naar aanleiding van meerdere politieonderzoeken kon de Politiezone Brussel Noord voldoende constitutieve elementen van inbreuken verstrekken aan de FOD Economie opdat deze visitatiemachtigingen kon vragen aan een onderzoeksrechter. In totaal hebben de FOD Economie en de Lokale Politie 6 visitatiemachtigingen uitgevoerd op 14 juni. Deze machtigingen hadden betrekking op kelders die gebruikt werden om namaakproducten op te slaan of te verkopen (sportschoenen, kleding, riemen, enz.).

 Met de steun van de Interventiediensten, de Wijkteams, de Dienst Sociale Wetten van Commissariaat 5, alsook de Hondenbrigade en het BTA (Bijstands Team d’Appui) van de Politiezone Brussel Noord is ongeveer 20 m3 namaakproducten in beslag genomen door de FOD Economie. Na opmaking van de inventaris komt dit overeen met 16.405 kledingstukken en parfums van meer dan een zeventigtal verschillende merken. Bovendien werd € 4.995 in beslag genomen, alsook 10 gsm’s en 1 laptop. 

Tijdens 2 van de 6 visitaties werd telkens een verdachte van zijn vrijheid beroofd voor de verkoop van namaakartikelen op heterdaad. De verdachten werden vrijgelaten na hun verhoor, maar de gerechtelijke procedure tegen hen is lopende. Tot slot ontdekten de beambten van de FOD en de politiemensen tijdens een van de visitaties een clandestien kapsalon. 

Consumenten die te maken krijgen met namaakproducten, worden uitgenodigd om dit te melden aan de FOD Economie via https://consumerconnect.be. Namaak is niet alleen illegaal, maar namaakproducten zijn algemeen gezien ook van slechte kwaliteit en, in bepaalde evallen, gevaarlijk. Namaak laat zich ook voelen in uw portefeuille. U besteedt geld aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie. Het is zelfs mogelijk dat u het bestelde product nooit ontvangt, als het niet verzonden wordt of onderschept wordt door de Douane. Namaakproducten berokkenen tevens schade aan de Belgische en Europese economie. Ze vormen een bron van illegale concurrentie voor de eerlijke winkels en handelaars die kwaliteitsproducten verkopen.

Labels