Straatintimidatie wordt door de wet bestraft, laat uw rechten gelden

Terwijl ze zich klaarmaakte om de trein naar huis te nemen, is een collega van de Politiezone Brussel Noord getuige geweest van seksuele handtastelijkheden in het Noordstation.

Het verschil tussen verleiden en intimidatie is de instemming

Deze zaterdag 04 maart 2022 was er in het Noordstation een man aanwezig die geld vroeg aan voorbijgangers om iets te eten of te drinken te kopen. Verbijsterd merkte de collega van de Politiezone Brussel Noord op dat dit individu de boezem van de vrouwen aanraakte wanneer ze weigerden om hem geld te geven.

Ze belde snel haar collega’s op die zich in de buurt bevonden opdat zij de verdachte zouden controleren. Hij werd gerechtelijk van zijn vrijheid beroofd.

De individu werd vrijgelaten na zijn verhoor door de politiediensten, en het onderzoek loopt.

 

Straatintimidatie is een misdrijf dat door de wet bestraft wordt. Sinds 22 mei 2014 beoogt de seksismewet om seksisme tegen te gaan in de openbare ruimte. De intimidatie omvat heel wat verschijningsvormen zoals gebaren, uitlatingen, overlast, pogingen tot aanranding, het schaduwen van het slachtoffer en handtastelijkheden in een openbare of semiopenbare plaats zoals een café, een winkel, het openbaar vervoer…

Indien u het slachtoffer bent van een dergelijke daad, moet u zich eerst in veiligheid stellen. Aarzel niet om getuigen aan te spreken om de daden die u storen te doen stoppen. Daarnaast kunt u het noodnummer 101 bellen indien de situatie gevaarlijk wordt, of het nummer van de dispatching van de Politiezone Brussel Noord - 02 249 2211.

 

Als u getuige bent van straatintimidatie, kunt u hulp bieden aan het slachtoffer door haar voor stellen om haar familieleden te bellen en bij haar te blijven tot ze zich veilig voelt. U kunt ook de aandacht van de dader afleiden of talrijk om de dader en het slachtoffer heen gaan staan. Indien de situatie gevaarlijk wordt, kunt u het noodnummer 101 bellen, of het nummer van de zonale dispatching - 02 249 2211.

Opdat de daders vervolgd zouden worden, kunt u klacht neerleggen met alle informatie waarover u beschikt. De 5 commissariaten van onze Zone zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend.

Labels