Straatintimidatie: een nieuwe brochure en affiches om de bevolking te sensibiliseren

De Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) hecht veel belang aan het veiligheidsgevoel van iedereen die zich in de openbare ruimte verplaatst, alsook aan de opvang van slachtoffers van gendergeweld. Ze wenst dus meer erkenning voor straatintimidatie te creëren door het grote publiek te sensibiliseren.  

De doelstellingen van dit project zijn: 

- het zwarte aantal incidenten te bestrijden, 

- de slachtoffers bewust te maken van hun recht om een klacht in te dienen over deze incidenten en hen tips te geven over hoe zij zich veiliger kunnen voelen in de openbare ruimte, 

- te strijden tegen het gevoel van straffeloosheid van de daders 

- en hen te herinneren aan de wet en het belang van toestemming. 

 

Straatintimidatie PolBruNo

De Politiezone Brussel Noord heeft een operatiemodel aangepast dat uitgewerkt werd door de Politiezone van Luik, een goede praktijk die dankzij het Réseau Intersection tussen lokale politiediensten onderling gedeeld werd.  

Het principe van deze operaties? Het grote publiek bewustmaken van dit fenomeen door opgeleide politieambtenaren in te zetten op het terrein.  

Meerdere projecten werden bovenop deze operaties uitgewerkt: de oprichting van een opleiding voor de politieambtenaren, de ontwikkeling van een brochure om iedereen te informeren over dit fenomeen en van een affichecampagne die bewustmaking creëert rond het thema « instemming ». 

Midden september zullen de opleidingen in partnerschap met de vzw « Touche Pas à Ma Pote » van start gaan binnen de Politiezone Brussel Noord om de wijze waarop slachtoffers benaderd en opgevangen worden, verder te verbeteren. 

    

Nieuw: een brochure en bewustmakingsaffiches  

De nieuwe brochure laat toe om slachtoffers, getuigen en potentiële daders van straatintimidatie te sensibiliseren over straatintimidatie door de nadruk te leggen op instemming: « Het verschil tussen verleiden en intimidatie is de instemming ». De brochure herinnert aan de stappen die slachtoffers en getuigen kunnen ondernemen, alsook aan de strafrechtelijke gevolgen die de daders riskeren. Ze beoogt de potentiële daders tevens bij te brengen welke gedragingen laakbaar zijn en welke impact deze misplaatste gedragingen hebben op een slachtoffer. De getuigen worden ingelicht over de soorten hulp die ze kunnen verstrekken om dit fenomeen aan te pakken. Tot slot maakt de brochure slachtoffers bewust van hun rechten, van het belang om klacht in te dienen en van de diensten die ze kunnen contacteren in geval van straatintimidatie. 

Over hetzelfde thema heeft de Politiezone Brussel Noord een grafische affiche ontworpen die het belang van de instemming illustreert om elke vorm van misplaatst gedrag te vermijden. Deze affiche verwijst de slachtoffers door naar het nummer van de Dienst Slachtofferbejegening opdat ze opgevangen en ondersteund kunnen worden nadat ze het slachtoffer geworden zijn van straatintimidatie. Ze spoort het slachtoffer tevens aan om de feiten aan te geven bij de politie of klacht neer te leggen. Elk commissariaat zal beschikken over zijn eigen affiche met het nummer van zijn Dienst Slachtofferbejegening die overeenkomt met de antenne die zijn grondgebied bestrijkt. 

 

Labels