Politie aan elke school !

Op maandag 03 september is het nieuwe schooljaar begonnen! Een belangrijke dag voor de kinderen en hun ouders, maar ook voor de lokale politie van Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere). Inderdaad, ook dit jaar werd de actie « politie aan elke school » georganiseerd.

Aan dit project, dat inmiddels 3 jaar bestaat, werken alle leden van het politiekorps mee, van alle graden en diensten. Het project is bedoeld om de eerste schooldag in goede banen te leiden en alles vlot te doen verlopen door de kinderen en hun ouders te sensibiliseren over gevaarlijk gedrag in het verkeer. Bepaalde kleine, onvoorzichtige handelingen kunnen immers dramatische gevolgen hebben.

Inderdaad, aan de ingang en in de omgeving van de scholen is er vaak heel wat risicogedrag te zien die de verkeersveiligheid in het gedrang brengt: parkeren in tweede file, oversteken buiten het zebrapad, kinderen die uitstappen op onveilige plaatsen… Dit gevaarlijk gedrag wordt bovendien nog in de hand gewerkt door de stress die de eerste schooldag met zich meebrengt. De lokale politie was aanwezig aan de scholen en deelde folders uit aan de ouders om hen te sensibiliseren over deze gevaren. In totaal waren er 151 politiemensen aanwezig aan de 79 ingangen van de 65 scholen van de zone.

Uiteraard is de eerste schooldag niet de enige dag die aandacht krijgt van de lokale politie. In het verlengde van dit preventie- en sensibiliseringswerk is het project « Het is niet enkel de eerste die telt » ontstaan. Het hele jaar door organiseert de lokale politie acties in de omgeving van de scholen. Het gaat om acties die gericht zijn op de naleving van de zones 30, het dragen van de veiligheidsgordel, de naleving van de zones "kiss and ride", het hinderlijk en gevaarlijk parkeren, enz. Deze acties zijn niet alleen preventief, maar ook repressief van aard.

Meer globaal gezien kaderen deze twee projecten in een algemene verkeers- en mobiliteitsaanpak die erop gericht is om de zwakke weggebruikers en de bestuurders te sensibiliseren over de gevaren op de weg, maar ook om repressieve acties te organiseren zoals wegcontroles die toegespitst zijn op de fenomenen dronkenschap, snelheid en drugsgebruik.

Labels