Mercedes AMG is 35ste voertuig bestuurlijk in beslag genomen door politiezone Brussel Noord

Op iets meer dan één jaar tijd heeft de politiezone Brussel Noord inmiddels 35 voertuigen bestuurlijk in beslag genomen.

“Wij zijn in november 2019 gestart met het uitvoeren van bestuurlijke inbeslagnames van voertuigen. Dit bevestigt de noodzaak van dit instrument in het bestrijden van gevaarlijk rijgedrag. Wij tolereren deze gedragingen niet en blijven inzetten op de verbetering van de verkeersveiligheid op het gehele grondgebied van de politiezone”, benadrukt hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node.

dépannage

35ste bestuurlijke inbeslagname voor PolBruno

Tijdens oudejaarsnacht omstreeks 22u15 werd de aandacht van een patrouille van de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere) getrokken door een wegpiraat in de Noordwijk te Schaarbeek. Een Mercedes AMG reed aan een onaangepaste snelheid in de Groenstraat. Eveneens in het kader van de avondklok, besloot de patrouille het voertuig achterna te gaan.

De politie gebruikte het blauw licht en de sirene als signaal om aan te geven dat de bestuurder moet stoppen, maar hij reed verder richting de Brabantstraat. De chauffeur verhoogde zijn snelheid nog meer toen hij in de richting van het Liedtsplein zijn weg vervolgde.

De bestuurder van de Mercedes bleef de politie ontwijken en reed opnieuw richting de Groenstraat en Kwatrechtstraat. Door de hoge snelheid waarmee de chauffeur reed, verloor de patrouille de bestuurder uit het oog. Een tweede patrouille kwam voor versterking en kon het voertuig uiteindelijk onderscheppen ter hoogte van het kruispunt met de Aarschotstraat en de Koninginnelaan.

De persoon aarzelde met dit rijgedrag niet om risico’s te nemen en daardoor de lichamelijke integriteit van voetgangers, fietsers en andere autobestuurders in gevaar te brengen. Gezien de onaangepaste snelheid waaraan de bestuurder reed, zou hij niet hebben kunnen anticiperen op mogelijke obstakels of gevaren sop de weg en zou hij geen controle hebben gehad over het voertuig.

Er werd een proces-verbaal opgesteld voor de verschillende verkeersovertredingen die de bestuurder pleegde.

Met het oog op deze vaststelling door de politie en bij afwezigheid van een eventuele gerechtelijke inbeslagneming van het voertuig is de lokale politie Brussel Noord overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagname van  het voertuig voor 5 werkdagen, uitgevoerd op basis van het artikel 30 van de WPA. Dit werd bevestigd door waarnemende burgemeester van Schaarbeek, mevrouw C. Jodogne.

Labels