Fietsbrigade politiezone Brussel Noord beëindigt testfase, nu operationeel inzetbaar met elektrische fietsen met striping

De politiezone Brussel Noord zal haar fietsbrigade voortaan operationeel inzetten op het terrein. «Dat is uitstekend nieuws voor de zone en voor onze gemeenten! » weerklinkt het in koor bij mevrouw Jodogne, de heer Kir en de heer Chahid, de respectievelijke burgemeesters van Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere: « De fiets is het ideale vervoermiddel om aan gemeenschapsgerichte politiezorg te doen, zoals we dit al meer dan 20 jaar aanmoedigen in onze politiezone. Politiemensen die zich met de fiets verplaatsen, zijn mobieler en kunnen snel reageren bij verkeersovertredingen of strafbare feiten. Het zorgt ook voor betere contacten met de bevolking in vergelijking met de patrouilles per voertuig. »

fietsbrigade en burgemeesters

De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) zal van nu af aan haar fietsbrigade operationeel inzetten op het terrein. De fietsbrigade zat het afgelopen jaar nog in een testfase, deze fase is nu ten einde gekomen. Tien fietsinspecteurs zullen voortaan ook patrouilleren op de nieuwe gestreepte elektrische fietsen. “De komst van de fietsbrigade is een absolute meerwaarde voor onze politiezone. Verkeersveiligheid is een prioriteit voor ons en de werking van de fietsbrigade zal bijdragen om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te bevorderen”, benadrukt hoofdcommissaris en korpschef Frédéric Dauphin.

De essentie van de werking van deze fietsbrigade is het verzekeren van de verkeersveiligheid in de ruime zin. De fietsinspecteurs zullen ook tussenkomen bij verkeersinbreuken- en overtredingen, voornamelijk gefocust op parkeren. Ook aan de schoolpoorten zullen onze fietsinspecteurs toezicht houden op het verkeer, zodat kinderen veilig naar school kunnen. In de loop van dit jaar zal de fietsbrigade ook haar eigen acties op poten zetten om de verkeersveiligheid te garanderen.  

“Een babbel slaan tussen politie en burgers gaat gemakkelijker”

“Het is veel gemakkelijker om contact te leggen met de mensen en een babbeltje te slaan, ook in de dynamische wijken. Burgers benaderen ons sneller om vragen te stellen of verkeersproblemen te signaleren.”, vertelt Patricia, inspecteur van de fietsbrigade. De fietsinspecteurs proberen door hun aanwezigheid ten slotte ook de bevolking te sensibiliseren om het verkeersreglement te respecteren en om zelf vaker de fiets te nemen.  

6.484 uitgevoerde verkeersverbalisaties op één jaar tijd

Tijdens de testfase het afgelopen jaar heeft de fietsbrigade 6.484 verbalisaties uitgevoerd.  Iets meer dan de helft, 54%, heeft betrekking op allerlei verkeersovertredingen waaronder rijden aan een verhoogde snelheid, het gebruik van de gsm achter het stuur, het niet dragen van een veiligheidsgordel, door het rood of oranje rijden, alcohol- en ademtests. Ongeveer de helft, 46 %, heeft betrekking op het verkeerd parkeren. 

Functionele ondersteuning van fietsbrigade tijdens coronacrisis  

De fietsbrigade werd, naast andere diensten van onze politiezone, ook ingezet in het dispositief Covid-19 om erop toe te zien dat de maatregelen van de federale overheid door de burgers worden nageleefd. De fietsbrigade heeft tijdens de coronacrisis haar veelzijdigheid kunnen aantonen: zij werd onder andere ingezet voor de verkeersveiligheid, welke ook tijdens de Covid-19 een prioriteit bleef voor de politiezone, daarenboven ondersteunde de fietsbrigade ook het crisiscentrum met de inkomende oproepen betreffende corona.

Labels