Een Renault Clio vormt de 37ste bestuurlijke inbeslagneming van de Politiezone Brussel Noord

“Wij zijn in november 2019 gestart met het uitvoeren van bestuurlijke inbeslagnames van voertuigen. Dit bevestigt de noodzaak van dit instrument in het bestrijden van gevaarlijk rijgedrag. Wij tolereren deze gedragingen niet en blijven inzetten op de verbetering van de verkeersveiligheid op het gehele grondgebied van de politiezone”, benadrukt hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node.

Bestuurlijke inbeslagneming van een voertuig

Deze maandag 28 juni 2021, omstreeks 16.00 uur, heeft het « Bijstands Team d’Appui » (BTA) van de Politiezone Brussel Noord een Renault Clio onderschept met drie 3 inzittenden aan boord, op de hoek van de Brabantstraat/Kwatrechtstraat, naar aanleiding van gevaarlijk rijgedrag.  

Het voertuig is bliksemsnel weggereden uit de Aarschotstraat. Vervolgens is de bestuurder niet gestopt voor het zebrapad in de Aarschotstraat/Allardstraat, waardoor hij de voetgangers in gevaar bracht, die op het trottoir moesten “springen” om niet aangereden te worden. De bestuurder weigerde te gehoorzamen aan de bevelen van de politieambtenaren en heeft zijn weg voortgezet in de Aarschotstraat en vervolgens in de Brabantstraat. Daar wordt het voertuig onderschept door een politieploeg die versterking komt bieden. 

Gelet op het gedrag van de bestuurder en de ingevaarbrenging van de fysieke integriteit van de andere weggebruikers, zijn de politieambtenaren van PolBruNo overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagneming van het voertuig in het kader van de procedure gebaseerd op artikel 30 van de Wet op het politieambt. Gelet op zijn snelheid, kon de bestuurder niet anticiperen op eventuele hindernissen of gevaren op de weg en zou hij geen controle over zijn voertuig gehad hebben. Hij zal zijn voertuig kunnen gaan ophalen na afloop van een termijn van 5 werkdagen, mits betaling van de takel- en opslagkosten voor zijn voertuig.  

Het rijbewijs van de bestuurder werd ingetrokken voor een periode van 15 dagen op basis van verscheidene eerste- tot vierdegraadsovertredingen van de wegcode, in opdracht van de Magistraat van het Parket van Brussel.  

De verscheidene processen-verbaal voor de overtredingen van de wegcode die door de politieambtenaren vastgesteld werden, zijn eveneens opgesteld en overgemaakt aan het Parket van Brussel. 

Deze interventie is zonder incidenten of gewonden verlopen.   

Het gaat om de 37ste bestuurlijke inbeslagneming van een voertuig via deze procedure, die aanvang nam in november 2019. Onze Politiezone gaat over tot bestuurlijke inbeslagnemingen in de strijd tegen gevaarlijk rijgedrag teneinde de veiligheid van alle weggebruikers op de openbare weg te garanderen.  

Labels