Beveiliging van de Noordwijk: balans van deze zomer 2024

De Politiezone Brussel Noord voert regelmatig operaties uit in de Noordwijk om het aantal criminele feiten in de wijk terug te dringen en het veiligheidsgevoel van de buurtbewoners en de gebruikers van de wijk te verhogen. 

De Lokale Politie van Brussel Noord past haar operationele dispositieven regelmatig aan in de Noordwijk. Het doel van de Lokale Politie zal steeds blijven om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de Noordwijk te verbeteren. 

Na een lichte daling van het aantal beveiligingsoperaties in de wijk tijdens het EK Voetbal 2024 om operationele redenen, heeft de Politiezone Brussel Noord haar beveiligingsoperaties in de Noordwijk hervat en opgevoerd. Dit soort operatie voegt zich bij het dagelijkse werk van de interveniërende patrouilles en de diensten van Commissariaat 5, dat territoriaal bevoegd is, alsook bij dat van de patrouilles van de andere commissariaten en dat van andere diensten van PolBruNo, zoals de Hondenbrigade of het BTA (Bijstandsteam – Team d’appui) in de wijk. 

Deze beveiligingsoperaties beperken zich niet tot patrouilles en identiteitscontroles van personen die de openbare orde en het veiligheidsgevoel van de gebruikers van de wijk verstoren. In juli en augustus zijn de politiemensen, alleen al op het grondgebied van Commissariaat 5, overgegaan tot 333 aanhoudingen, waarvan 159 bestuurlijke aanhoudingen en 174 gerechtelijke aanhoudingen voor diverse inbreuken. Deze aanhoudingen werden zowel verricht door de interveniërende patrouilles en de bijstandsdiensten van het commissariaat van de Zone als door de politieambtenaren die aan de beveiligingsoperaties in de wijk hebben deelgenomen. 

 Bovendien hebben de politiemensen van de Zone Brussel Noord tijdens de twee zomermaanden meer dan 4 kg verdovende middelen (cannabis, cocaïne, enz.) en meer dan 1.000 pillen (amfetamines, Lyrica, XTC, enz.) in beslag genomen. 

 Parallel met deze beveiligingsoperaties heeft de Brigade Beveiliging van het openbaar Vervoer (BBV) van de Politie Brussel Noord operaties uitgevoerd die meer specifiek gericht zijn op zakkenrollers aanwezig in de wijk en de Brabantstraat. Sinds begin augustus hebben de politieambtenaren 12 verdachten van diefstal en heling op heterdaad aangehouden, alsook 5 verdachten van verkoop of bezit van verdovende middelen. 

 

Achter deze operaties schuilen, voor de 4 afgelopen weken, 1.273 uren politiewerk in de Noordwijk bovenop de “gebruikelijke” patrouilles en politieacties. 

 In het kader van de integrale aanpak die door PolBruNo geïmplementeerd wordt, wordt bijzondere aandacht besteed aan de etablissementen (handelszaken, drankgelegenheden, enz.) die de wet niet naleven en aan de basis liggen van bepaalde ordeverstoringen in de Noordwijk. Zo werden deze zomer bijna 40 etablissementen gecontroleerd, waarvan in het bijzonder de krantenwinkel op het Liedtsplein waarbij de controle leidde tot de inbeslagname van 1.273 liter lachgas en een aanhoudingsmandaat afgeleverd tegen de uitbater van de krantenwinkel 

Het doel van de regelmatige controle van de desbetreffende etablissementen is tweeledig: een bepaalde druk blijven uitoefenen op de potentiële onruststokers en het veiligheidsgevoel verhogen voor de buurtbewoners. 

 De Politiezone Brussel Noord zal haar inzet in de wijk voortzetten om eenieder in staat te stellen om zich er veilig te voelen. Dit zal gebeuren via beveiligingsoperaties (blauw in de straten), operaties in de strijd tegen zakkenrollers, maar ook politieacties in de strijd tegen de verkoop van verdovende middelen. Als hotspot in het kader van het Gewestelijk actieplan in de strijd tegen verdovende middelen, maakt de Noordwijk het voorwerp uit van een globale aanpak van verschillende zowel preventieve als repressieve actoren die in deze wijk actief zijn. PolBruNo beoogt, via haar verscheidene acties op het terrein, de actoren in staat te stellen om in veiligheid te interveniëren op het terrein. 

Labels