Filegedrag

Kom je in een file terecht dan is het belangrijk op de volgende dingen te letten:

  • Om je niet te laten verrassen door een file is het belangrijk steeds voldoende afstand te houden.
  • Respecteer de "twee seconden regel", dit betekent dat je steeds minstens twee seconden tussen je voorligger en jezelf moet laten.
  • Gebruik bij het naderen van een file je achteruitkijkspiegel en zet je vier knipperlichten aan. Rem niet te bruusk, maar probeer een paar keer pompend te remmen, zodat de achterliggers je remlichten opmerken. Verifieer in uw achteruitkijkspiegels of de voertuigen achter u gelijktijdig vaart minderen. Zorg er in de eerste plaats voor dat u het voertuig aan de stopplaats niet te dicht benadert en laat genoeg plaats in het geval dat het voertuig achter u niet tijdig kan stoppen.
  • Eénmaal je in een file zit, heeft het weinig zin om vaak van rijstrook te veranderen. Indien je gewoon dezelfde rijstrook blijft volgen gaat het meestal even snel en hou je het achterliggende verkeer niet onnodig op. Laat tussen de wagens steeds voldoende plaats voor de motorrijders.
  • Bewaar steeds je kalmte in een file. Verkeersagressie is een modern kwaad dat we kunnen missen als kiespijn en bovendien lost agressief gedrag het fileprobleem niet op.
  • Bij druk verkeer geeft de federale politie regelmatig richtsnelheden mee. De maximumcapaciteit van een snelweg wordt bereikt bij 80 kilometer per uur en niet bij 120 kilometer per uur. Sinds twaalf jaar voeren we ook regelmatig het blokrijden in op de E40 Brussel - Kust. Hierdoor zijn er minder ongevallen en is er een betere doorstroming van het verkeer.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.