Preventietips tigerkidnapping

Wat is een tigerkidnapping?

Een tigerkidnapping is een gijzeling, namelijk de aanhouding, de gevangenhouding of ontvoering van één of meerdere personen, om een werknemer, een verwant of elk ander persoon te dwingen onmiddellijk de hand te kunnen leggen op waardepapieren, een aanzienlijke geldsom of eender welke vorm van losgeld, toebehorend aan een instelling of onderneming.

De Britse politie gebruikte als eerste de term "tigerkidnapping" voor een vorm van ontvoering waarbij de daders, net zoals een tijger, zorgvuldig hun slachtoffer uitkiezen, lange tijd observeren en dan toeslaan.

tigerkidnappings worden door de overheid, door de politiediensten en door de betrokken bedrijven en instellingen als prioriteit aangepakt enerzijds omdat de gevolgen van een tigerkidnapping zeer traumatisch zijn voor de slachtoffers. Anderzijds heeft het fenomeen ook een impact op het veiligheidsgevoel van de bevolking.

De slachtoffers van een tigerkidnapping zijn een persoon (vb. een werknemer van een bedrijf) aan de ene kant en zijn of haar familie aan de andere kant. Terwijl gezinsleden gegijzeld zijn, wordt de persoon verplicht naar het bedrijf of de instelling te gaan om er losgeld te halen. De gezinsleden worden vastgehouden in het huis van de familie, op een andere plaats of in een wagen die rondrijdt.

Bij een tigerkidnapping is het leven van een gezinslid rechtstreeks in gevaar en de daders draaien er hun hand niet voor om, om ook kinderen te bedreigen. Een tigerkidnapping duurt meestal enkele uren en gedurende die tijd is de werknemer in het ongewisse over de veiligheid van zijn familielid(-leden).

Meestal wordt de tigerkidnapping uitgevoerd door 3 personen maar er zijn bendes gekend van 4 en 5 leden. Een tigerkidnapping wordt in de meeste gevallen minutieus voorbereid. De daders observeren hun slachtoffers makkelijk enkele weken en zijn hierdoor goed op de hoogte van het doen en laten van hun slachtoffers.

Proactieve tips of wat kan je doen om een tigerkidnapping te voorkomen

Algemeen

  • Wijzig sommige levenspatronen (verander eens van reisweg, reisuur, winkelgewoonten, parkeergewoonten)
  • Wees alert voor ongewone zaken. Verwittig bijvoorbeeld onmiddellijk de telefoonmaatschappij als je telefoon in panne valt of gestoord is.
  • Heel belangrijk is ook dat je ongewone zaken of verdachte handelingen zo snel en zo gedetailleerd mogelijk meldt. Zo kan de politie proactief en gericht patrouilles uitvoeren.

In de wagen

  • Kijk wat meer in je achteruitkijkspiegel zodat je het merkt als iemand je verdacht lang volgt.
  • Neem nooit een onbekende mee in je wagen.
  • Zorg ervoor dat je weet waar het politiekantoor of een andere veilige plaats zich bevinden langs de reiswegen.

In de buurt van je huis

  • Let wat meer op voertuigen in de buurt van je woning. Bijvoorbeeld: indien je op het platteland woont en twee dagen na elkaar een onbekende wagen ziet, noteer de nummerplaat en verwittig de politie en je buurtinformatienetwerk als er één bestaat.

Beveiliging van je huis

  • Vraag aan de preventieadviseur van je lokale politie om even langs te komen en ga na hoe je je huis beter kan beveiligen. Bijvoorbeeld: het begint bij kleine zaken zoals geen sleutel onder een bloempot leggen of oprit en deuringangen verlichten tot een alarminstallatie of alarmknop plaatsen.

Op het werk

  • Laat je agenda niet rondslingeren.
  • Bespreek je agenda wel met je naaste medewerkers zodat iemand goed op de hoogte is van je plannen en afspraken.
  • Installeer een alarmknop.
  • Beperk het aantal mensen dat toegang heeft tot de kluis
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.