Een geslaagd EK voor onze politiemensen

Ook al zijn onze Rode Duivels in de achtste finales uitgeschakeld, toch zijn onze politiemensen tevreden over hun tornooi. Eerste commissaris Guy Theyskens en eerste inspecteur Daniel Tilkin vertellen ons over hun ervaringen in Duitsland.

Een geslaagd EK voor onze politiemensen

"Over het algemeen is de extra-sportieve balans zeer positief", zegt eerste commissaris Guy Theyskens, verantwoordelijke van de dienst 'Sport' bij de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie (DAO) van de Federale Politie. "De Belgische fans waren massaal aanwezig in de verschillende stadions waar onze nationale ploeg wedstrijden heeft gespeeld. Er zijn slechts een paar kleine incidenten geweest met onze Belgische supporters, voornamelijk door het illegale gebruik van pyrotechnische tuigen (Bengaals vuurwerk en rookbommen) wat helaas ook heeft geleid tot een gewonde in de fanzone van Keulen", geeft hij aan.

In zijn eerste balans benadrukt de verantwoordelijke van de Belgische politiedelegatie met name de uitstekende organisatie binnen het Centrum voor Internationale Politiesamenwerking dat de verschillende Duitse politie- en inlichtingendiensten heeft samengebracht, alsook politiemensen uit de 24 landen die deelnemen aan de wedstrijd. Hij haalt ook de goede relatie aan met de buitenlandse partners en tussen de Belgische politiediensten onderling. "Ik ben blij met de goede samenwerking, niet alleen met de Duitse politiediensten en andere buitenlandse partners, maar ook met de Spoorwegpolitie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de begeleiding van de treinen en met de Coördinatie- en steundirectie van Eupen die belast is met de grensproblematiek", zegt Guy Theyskens.

In de komende weken zal er uitgebreidere feedback worden gegeven samen met onze Duitse collega's zodat lessen kunnen worden getrokken uit het toernooi, zowel op het vlak van informatie-uitwisseling als de inzet van spotters.

Eerste commissaris Guy Theyskens, links naast commissaris-generaal Eric Snoeck.

Eerste commissaris Guy Theyskens, links naast commissaris-generaal Eric Snoeck.

‘Een verrijkende ervaring’

Ook onze spotters waren tevreden toen ze het gastland van het EK 2024 verlieten. Eerste inspecteur Daniel Tilkin van de politiezone Luik vertelt over zijn ervaring. "Ik heb het geluk gehad om te mogen werken voor het EK 2020 dat plaatsvond in juni en juli 2021 vanwege de gezondheidscrisis. Dit toernooi was verschillend van de andere toernooien omdat de wedstrijden in verschillende landen plaatsvonden. Toen waren de opdrachten verspreid over een paar dagen en kon ik tussen de wedstrijden door naar mijn familie, in tegenstelling tot deze editie. In Rusland echter, tijdens de Wereldbeker in 2018, waren er bijna 24 uur per dag Russische politieagenten bij ons. In Duitsland heb ik gezien dat de werkwijze vergelijkbaar is met de onze."

Daniel heeft genoten van het contact met de andere spotters, de buitenlandse collega's en natuurlijk met het publiek. "De Belgische fans kunnen ons gemakkelijk herkennen aan de hemelsblauwe overgooiers met het opschrift 'POLICE' die alle Europese politiekorpsen dragen en waarop onze nationale vlag staat. Anderen herkennen ons gewoon omdat we zelf teams coachen in de Belgische kampioenschappen. In mijn geval is dat Standard Luik en RFC Luik."

De inspecteur helpt de fans graag om hun weg te vinden of mensen in gevaar te spotten.  "Dankzij onze talenkennis zijn we vaak de link tussen de Belgische supporters en de buitenlandse politie. Als een Belgische supporter wordt gearresteerd, proberen we steun te bieden door de familie en de Belgische autoriteiten op de hoogte te brengen of door de procedures uit te leggen aan de onderschepte persoon."

Daniel Tilkin heeft met volle teugen genoten van zijn verblijf in Duitsland en zal ongetwijfeld terugkeren als spotter bij toekomstige internationale wedstrijden. "We hebben kunnen praten met spotters uit andere landen. Daarnaast hebben we de Duitse autoriteiten en politieverantwoordelijken ontmoet en zelfs Philipp Lahm, voormalig speler van het Duitse nationale team en toernooidirecteur. Ik vind het verrijkend om met collega's uit andere landen te werken en om uit hun werkmethoden te leren, maar ook om onze ervaring met hen te delen."

Daniel wil ook de Duitse collega's bedanken die de Belgische spotters tijdens het toernooi hebben begeleid. “Drie van hen hebben ons vergezeld tijdens onze opdracht en hadden minibusjes geregeld om naar de wedstrijdlocaties te rijden. Ze kwamen van verschillende Duitse politiediensten. Ze waren geweldig!”

Daniel Tilkin (tweede van rechts) vond het een geweldige ervaring samen met zijn collega's.

Daniel Tilkin (tweede van rechts) vond het een geweldige ervaring samen met zijn collega's.

Acht spotters waren aanwezig.

Acht spotters waren aanwezig.

Labels