Kopie van de boorddocumenten in het voertuig

Mag men een kopie van de boorddocumenten bewaren in het voertuig?

Tijdens een wegcontrole moet men steeds in staat zijn om de originele boorddocumenten voor te leggen. Deze tonen aan dat je met alles in orde bent, wat niet het geval is met kopieën.

Wanneer je enkel een kopie van de documenten kan tonen, riskeer je geverbaliseerd te worden en riskeer je eveneens dat je voertuig geïmmobiliseerd wordt tot wanneer je de originele papieren aan de politiedienst die de controle heeft uitgevoerd, hebt voorgelegd.

Wanneer je nu betrokken bent in een ongeval met blikschade en je in samenspraak een aanrijdingformulier invult, maar je stelt vast dat de tegenpartij niet over de originele documenten beschikt, dan is het raadzaam er toch de politie bij te halen. Het gaat hem dan voornamelijk om het rijbewijs en het verzekeringsbewijs. De politie zal nagaan of de bestuurder een voertuig mag besturen en of het voertuig wel degelijk verzekerd is.

Sommige bestuurders zeggen kopieën in het voertuig te leggen om op die manier diefstal ervan tegen te gaan.

De politie raadt de bestuurders aan toch de originele boorddocumenten bij zich te hebben, maar telkens men het voertuig verlaat, ook de documenten met zich mee uit het voertuig te halen. Je kan ze in een klein etui stoppen. Het is handig, veilig en niet in strijd met de wet.

Een andere tip is om wel een kopie van de boorddocumenten bij je thuis te hebben. Mocht je ze toch verloren zijn of ze worden gestolen, dan kan het je helpen om je weer met alles in orde te stellen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.