"Mama, mijn telefoon is stuk": trap niet in de 'smishing'-val

Heb je een sms gekregen van een onbekend nummer met de vraag om snel contact op te nemen via WhatsApp? Deze vorm van oplichting, die bekendstaat als 'smishing', wordt nog steeds gebruikt en is deze keer gericht op moeders ... Hier volgen enkele tips om voorzichtig te zijn!

"Mama, mijn telefoon is stuk": trap niet in de 'smishing'-val (Bron: Priscilla Du Perez op Unsplash.com)

De smishing-techniek

"Hallo mama, ik heb mijn telefoon in het water laten vallen... Dit is mijn nieuwe nummer, kun je me telefoneren via WhatsApp op ..." / "Hoi mama, mijn telefoon is kapot, dit is mijn tijdelijke nummer. Stuur me zo snel mogelijk een bericht op WhatsApp …"

Als je een moeder bent, zouden die berichten gerust van je kinderen kunnen lijken. Dat is wat Françoise dacht toen ze een oproep tot voorzichtigheid deelde op een Facebookgroep van haar gemeente. "Ik kreeg twee keer hetzelfde bericht. Mijn dochter zei me dat ze het ook had ontvangen, evenals andere mensen die me erover vertelden naar aanleiding van mijn Facebookpost…", legt ze uit.

La technique du smishing
Het bericht dat Françoise ontving

Omdat ze wantrouwig was, heeft Françoise gelukkig geen gevolg gegeven aan de berichten, maar ze vreest dat anderen wel in de val zullen trappen. Daarom wilde ze de gemeenschap waarschuwen, zodat onwetende mensen niet in de val van de "Hi mum" of "Hallo mama"-oplichting trappen, die wereldwijd al duizenden slachtoffers heeft gemaakt …

Ze zijn uit op je geld

Diefstal, verlies, defect, probleem met de simkaart, geen beltegoed meer ... er zijn heel wat smoesjes waardoor mama's in de val lopen. Zodra de oplichters in contact staan met hun slachtoffers, eisen ze geld via een overschrijving of via betaalvouchers zoals Neosurf, PCS, Toneo of Transcash, die een code bevatten waarmee de houder het geldbedrag kan terugvorderen.

De methode die de oplichters gebruiken, wordt 'smishing' genoemd, een term die is afgeleid uit de combinatie van 'sms' en 'phishing'. De oplichters gebruiken de identiteit van een bekende persoon of een bekend bedrijf om het vertrouwen van de ontvanger te winnen en geld te stelen. 

Het fenomeen van aanvallen via gesprekken zou nog erger kunnen worden want Safe on web meldt ons dat ongeveer 3,2 miljoen WhatsApp-nummers en -gebruikersnamen werden bemachtigd en te koop zijn aangeboden op het darkweb ...    

Onze tips om niet in de val te trappen 

We raden je aan om heel voorzichtig te zijn als een onbekend nummer contact met je opneemt.

  1. Antwoord niet op de berichten.
  2. Klik nooit op ingesloten links, hoe realistisch ze ook zijn … 
  3. Bel je kind op zijn of haar gewone nummer om te controleren of het bericht van hem of haar afkomstig is. 
  4. Stuur nooit geld op zonder de echte identiteit van de persoon die erom vraagt te controleren. 
  5. Betaal nooit een onbekende met vouchers zoals Neosurf, PCS, Toneo of Transcash. Banken weigeren over het algemeen om je terug te betalen omdat de transactie als vrijwillig wordt gezien. 
  6. Het is aanbevolen de tweestapsverificatie op WhatsApp te activeren via de instellingen van de applicatie (PrivacycontroleMeer bescherming toevoegen aan uw accountVerificatie in twee stappen) en het delen van je openbare informatie op sociale media te beperken.

Als het te laat is en je in de val van de oplichters bent getrapt, meldt dit dan meteen aan je bank, bel Card Stop op 078 170 170 en dien een klacht in, waarbij je het bericht bewaart dat de oplichting bewijst. Als je bang bent dat er malware op je toestel is geïnstalleerd, start dan een antivirusprogramma en laat het controleren door een professional.