Laat ons campagne voeren tegen phishing: tools om je te helpen

"Phishing, 't zit in de details" is de slogan van de nieuwe bewustmakingscampagne rond cyberveiligheid van het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition. Ze helpen je ook via verschillende tools.

Laat ons campagne voeren tegen phishing: tools om je te helpen

"Phishing is een groot probleem voor individuele internetgebruikers, maar ook voor ondernemingen, organisaties en overheidsdiensten", stelt het Centrum voor Cybersecurity België. Naast de dagelijkse hinder die alle gebruikers ondervinden, zijn er steeds meer directe slachtoffers. In 2021 hadden hackers via phishing al 25 miljoen euro kunnen ontvreemden. Een jaar later zijn de cijfers nog zorgwekkender, met … 39, 8 miljoen euro illegaal bemachtigd!

Ter herinnering, phishing bestaat uit het verkrijgen van persoonlijke gegevens (wachtwoorden, kaartcode ...) door zich voor te doen als een vertrouwde structuur (bank, administratie ...). Het uiteindelijke doel is natuurlijk om je portemonnee te bemachtigen.

Je bent niet machteloos  

Je bent echter niet alleen. De voorbije jaren heeft Safeonweb het e-mailadres suspect@safeonweb.be en de app Safeonweb geïntroduceerd. Dit jaar is er een tool bijgekomen: de Safeonweb browserextensie, die een waarschuwing weergeeft wanneer je een verdachte website bezoekt.

Hoe installeer je deze?

  • Open de Chrome Web Store;
  • Zoek de Safeonweb-extensie en selecteer deze;
  • Klik op 'Toevoegen aan Chrome';
  • Klik op het icoon rechts van de adresbalk om de extensie te gebruiken. Er verschijnt een Safeonweb-icoon in het groen, oranje of rood.

E-learning Safeonweb

Safeonweb biedt ook een kleine opleidingsmodule aan om meer te weten te komen over de betrouwbaarheid van een webpagina. Ontdek ze en test jezelf op surfenzonderzorgen.safeonweb.be.

 

Een mobiele escapegame

Om jongeren te bereiken, heeft Febelfin een mobiele escapegame ontwikkeld, de Hacker Hotline. Doel? Op een ludieke manier informatie geven over informaticafraude en de manier om die te voorkomen.

 

Laat ons samen campagne voeren!

Het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition hebben een nieuwe preventiecampagne gelanceerd op radio, televisie en internet.

Om hen te ondersteunen, kun je je:

Wij van onze kant zullen hun initiatieven zeker doorgeven op onze sociale netwerken!

 

Meer informatie ...

Al het materiaal vind je op: Campagnemateriaal 2023 | Safeonweb