Teddyberendag : de kracht van Zikki

Al enkele jaren gebruiken de slachtofferbejegenaars van de Wegpolitie een pluchen knuffel, meer bepaald Zikki de schildpad, om kinderen in moeilijke situaties troost te bieden of om het soms intimiderende contact met de politie te verzachten. Naar aanleiding van Teddyberendag brengen we het waargebeurd verhaal van een inspecteur bij de Wegpolitie West-Vlaanderen.

Teddyberendag : de kracht van Zikki

Het waargebeurd verhaal van een inspecteur bij de Wegpolitie

“Het is 2.28 uur ’s nachts. Ik word uit mijn slaap gewekt door de ringtoon van mijn gsm. Ik trek mijn slaperige ogen wijd open en kijk verdwaasd naar het scherm.

De wachtofficier met permanentie belt mij op want ik ben van wacht als slachtofferbejegenaar. Een telefoontje op dit uur is nooit een goed signaal en het is inderdaad slecht nieuws, een dodelijk verkeersongeval.

Ik neem een korte douche, kleed mij aan en hop ... ik ben weg. Op vijf minuutjes ben ik op de verkeerspost. Ik neem mijn rugzak met alles wat ik nodig heb. De rits van mijn rugzak is open. ‘Meneer Zikki’, de kindervriend, half verscholen tussen mijn fluorescerend jasje, hoofdlichtje en handschoenen, kijkt mij aan met zijn halve glimlach en puppylook. Ik knipoog en sluit zorgvuldig de rits. Veiligheid voor alles, hé Zikki! Een duimpje omhoog, en zoef ... we zijn er vandoor.

De blauwe lichten sieren de anonieme bolide, Zikki en ik glijden de nacht in richting Z.

Ter plaatse zie ik een lichtspel van blauwe en oranje zwaailichten van de hulpdiensten, geen fraai zicht. Meneer X, een dertiger, is omgekomen bij het ongeval. In de wagen steekt een kinderfietsje. Ik neem het mee, evenals het kinderzitje.

Ik open de laptop en ga op zoek naar informatie over de gezinssituatie van X. Gehuwd, één kindje L. van 3 jaar oud. Na vier decennia ervaring op het terrein weet ik al dat dit opnieuw een moeilijke wordt.

Uren gaan voorbij alsof het minuten zijn. Onderweg naar K. zit Zikki netjes in de open rugzak op de passagierszetel. Ik kijk hem aan, hij mij. Aan een blik hebben genoeg, ik zie hem denken ‘we zijn een team’.

Ik bel aan bij de woning. De echtgenote, haar zussen, vrienden ... allen samen. Ze houden zich sterk, maar ogen zeggen alles. Rond een been van een van de vrienden, half weggedoken, zoekt de blik van de kleine L. de mijne op. Hij vraagt wie ik ben en ik leg het hem met een lichte glimlach uit. Zijn moeder vraagt L. om wat te spelen. Een van haar zussen leidt zijn aandacht af door met hem de speelmat op te zoeken.

Het went nooit, maar het moet, ook al zijn we maar een kleine steun.

De mama en een zus gaan mee naar de wagen om het kinderfietsje en -zitje te nemen. L. kijkt door het raam. Ik haal Zikki boven, knipoog richting L en overhandig de pluchen schildpad aan zijn mama. Zikki wordt hartelijk ontvangen.

Ik kijk nog even om en zie L. de knuffel omhelzen. L. kijkt op, lacht en zwaait. Ik zwaai met een glimlach terug. Bedankt Zikki.”

Zikki

Het gebruik van knuffel door Wegpolitie

In 2009 startte de Federale Wegpolitie Antwerpen in het kader van een provinciaal initiatief omtrent slachtofferhulp bij kinderen met het gebruik van het bekende pluchen diertje Zikki (schildpad). Deze actie, die al enkele jaren wijdverspreid is in Vlaanderen, doet ook zijn intrede in Wallonië sinds 19 juni 2020. Omwille van de samenhang met de actie in het noorden van het land wordt voor het project in Wallonië dezelfde knuffel gebruikt.

Het doel van de knuffelactie

In essentie is de knuffelactie erop gericht om kinderen en kwetsbare personen die betrokken zijn bij een verkeersongeval de nodige aandacht te geven. Hen gericht aandacht schenken op de plaats van het ongeval is al een eerste stap. De politie is immers vaak de eerste ‘officiële autoriteit’ die in contact komt met de slachtoffers, hun nabestaanden of andere betrokkenen. Het is daarom van cruciaal belang een respectvolle en correcte houding aan te nemen. Door het kind een knuffeldier te geven, komt de troostende rol van de knuffel in het spel. Het kind kan hierdoor een luchtbel om zich heen vormen en zo zijn of haar aandacht vestigen op dit speelgoed in plaats van op wat er om hem of haar heen gebeurt. 

Labels