Oplichters maken nog steeds gebruik van Microsoft

Microsoft blijft populair bij hackers. Een oude techniek blijft actueel. De hackers laten een vals waarschuwingsvenster verschijnen en spelen in op de urgentie om je in de val te lokken. 

Les arnaques utilisant Microsoft continuent (Source : Pixabay PhotoMIX-Company)

Neen, Microsoft neemt niet proactief contact met je op

Ooit al gehoord van 'techscam'? Deze vorm van oplichting maakt gebruik van technologie om personen en bedrijven in de val te lokken. Het doel daarvan is, natuurlijk, om hen geld afhandig te maken.

De laatste tijd lijkt de Microsoft-omgeving weer bijzonder populair bij hackers. We spreken in dat geval van Microsoft Scam. Olivier Bogaert, specialist in cyberveiligheid, beschreef dit soort oplichting in 2019 al in zijn rubriek Veilig Surfen: "Je bekijkt je Facebook-nieuwsoverzicht en er verschijnt een pop-upvenster. Het bericht meldt je dat je computer geïnfecteerd is en dat je persoonlijke gegevens in gevaar zijn. Je klikt en wordt verzocht binnen de vijf minuten contact op te nemen met de Microsoft-helpdesk. Als je dat niet doet, zal je computer volledig blokkeren", preciseert hij.

Arnaque Windows
Illustratie Safeonweb

Aanwijzingen om te onthouden

Een telefoonnummer in een foutmelding moet al argwaan wekken. Microsoft wijst er zelf op: "Als een foutmelding of een pop-upvenster met een telefoonnummer verschijnt, bel dit dan niet. De foutmeldingen en waarschuwingsberichten van Microsoft bevatten nooit een telefoonnummer."

Bovendien, medewerkers van Microsoft zullen je nooit proactief contacteren als je zelf geen contact met hen opneemt. "Microsoft zal je nooit e-mails sturen noch ongevraagd opbellen om je financiële of persoonlijke informatie te vragen of technische ondersteuning te bieden om je computer te herstellen. Als je het niet gevraagd hebt, bellen we je niet op om ondersteuning te bieden", is te lezen op zijn website.

Als je toch gevolg geeft aan het voorstel van de hacker zal je een zeer professioneel uitziende interface te zien krijgen die verschillende Microsoft-logo's bevat en een verwijzing naar de helpdesk waarmee je in contact staat. Als je op de link klikt waarmee je een zogenaamde veiligheidstest kan opstarten, kan de hacker de controle over je computer krijgen. Hij zal beweren dat je slachtoffer bent van malware en je een nepabonnement aanbieden om je geld te ontfutselen ... De oplichting kan ook plaatsvinden via een callcenter. 

Onze tips als je in de val bent gelopen

Het is altijd aangeraden om software alleen te downloaden van officiële websites van partners van Microsoft of van de Microsoft Store. 

Als je in de val bent gelopen, neem dan contact op met je bankinstelling om de eventuele transactie met de vermeende helpdesk te blokkeren, verwijder alle programma's die de contactpersoon je heeft gevraagd te installeren en voer een grondige analyse van je computer uit met behulp van je antivirussoftware. "Het is echter moeilijk te garanderen dat de controle met het antivirusprogramma en het verwijderen van de op verzoek van de hacker geïnstalleerde software voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de machine niet langer besmet is. Het zou kunnen dat er nog andere malware geïnstalleerd is. Het wordt bijgevolg aangeraden de programma's te controleren die heimelijk zouden zijn geïnstalleerd zoals een programma om de controle op afstand over te nemen. Laat je computer idealiter controleren door een professional of reset hem volledig ", raadt commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd van de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Luik aan.

Hacking, sabotage, fraude en oplichting op het internet vormen fenomenen die het voorwerp uitmaken van acties in het raam van het Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025.