Meer dan 110 vuurwapens in beslag genomen en 6 personen aangehouden na grootschalig onderzoek door FGP Brussel

Na een onderzoek van meerdere maanden heeft een grote politieoperatie onder leiding van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel en in samenwerking met de speciale eenheden op 7 september 2024 geleid tot de ontmanteling van een organisatie die ervan verdacht wordt actief te zijn in grootschalige vuurwapenzwendel.

Meer dan 110 vuurwapens in beslag genomen en 6 personen aangehouden na grootschalig onderzoek door FGP Brussel

Deze organisatie, met mogelijke vertakkingen tot in het buitenland, zou de afgelopen maanden nagemaakte semiautomatische vuurwapens hebben verspreid in het Brussels Gewest. In het kader van dit onderzoek werden 6 personen aangehouden en meer dan 110 semiautomatische vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in beslag genomen.

 

Minutieus onderzoek legt illegale handel bloot

Het minutieuze onderzoek heeft uitgewezen dat deze vermeende organisatie haar afzetgebied in het Brussels Gewest had gevestigd. Ze wordt ervan verdacht zich toe te leggen op de verkoop en de levering van vuurwapens in Brussel en daarbuiten. 

De in beslag genomen wapens beschikten niet over een controle- en kwaliteitsmarkering, noch over een identificatienummer. 

Deze praktijk, die vooral geliefd is bij criminelen, maakt het erg moeilijk om dit soort wapens te traceren. 

Het blijkt ook dat deze organisatie nauwe banden zou kunnen hebben met andere criminele groepen in het buitenland. Grensoverschrijdende connecties zouden haar in staat hebben gesteld om grote hoeveelheden van deze vuurwapens naar België over te laten brengen.

 

Een grootschalige politieoperatie

Tijdens het onderzoek, dat meerdere maanden in beslag nam, werden aanzienlijke middelen ingezet en werd nauw samengewerkt tussen de verschillende eenheden van de Federale Politie. 

In de loop van het onderzoek, tot 7 september, namen de politiediensten meer dan 110 semiautomatische vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in beslag.

Het gerechtelijk onderzoek is in handen van een onderzoeksrechter en is nog steeds aan de gang. In het belang hiervan geeft het parket van Brussel geen verdere commentaar.