Vijf personen opgepakt tijdens grootschalige politieactie in regio Dendermonde

BRUSSEL, 24/10/2014. - De lokale en federale politie hebben tijdens de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 oktober 2014 een grootschalige controleactie "Goliath" gehouden in het arrondissement Oost-Vlaanderen/Dendermonde. Er zijn in het totaal 694 voertuigen en 304 personen gecontroleerd. Vijf personen met drugs op zak zijn ter beschikking gesteld van het parket.

«««< HEADHet doel van deze actie=======Het doel van deze actie »»»> origin/Crimestat

De Goliathactie is in de eerste plaats gericht tegen woninginbraken, homejackings en rondtrekkende dadergroeperingen en in de tweede plaats tegen (verkeers)criminaliteit in het algemeen. Ook het arrondissement Oost-Vlaanderen/Dendermonde wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen met een zware impact voor de bevolking zoals woninginbraken. Inbraken in woningen en in andere gebouwen maken dan ook deel uit van de lijst van fenomenen die volgens de bestaande zonale veiligheidsplannen (ZVP) en het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015 (NVP) prioritair door de politiediensten moeten worden aangepakt. In de strijd tegen deze criminaliteitsfenomenen worden op lokaal en regionaal niveau al talrijke acties opgezet. Ook op het arrondissementele niveau worden deze fenomenen aangepakt door het organiseren van grote acties op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Bij een dergelijke FIPA-actie (Full Integrated Police Action) worden middelen en personeel van de lokale politie en van de verschillende diensten van de federale politie, gezamenlijk en geïntegreerd ingezet.

«««< HEADResultaten van de actie=======Resultaten van de actie »»»> origin/Crimestat

Op initiatief van de Coördinatie- en steundirectie van de federale politie Oost-Vlaanderen/Dendermonde en in overleg met de politieoverheden en de lokale en federale politiediensten van het arrondissement werd afgelopen nacht opnieuw, en dit al voor de 45ste keer sinds 1998, een FIPA-actie "Goliath" georganiseerd.Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking. De actie heeft plaatsgevonden tussen 19.30 en 2.30 uur. Er zijn in totaal 694 voertuigen en 304 personen gecontroleerd. Hiervan waren er 3 personen geseind als op te sporen en 2 personen verbleven illegaal in het land. Vier voertuigen werden in beslag genomen voor onder andere niet-verzekering en gebruikt voor drugtrafiek. Eén bestuurder reed zonder een geldig rijbewijs, drie legden een positieve ademtest af en één chauffeur reed onder invloed van drugs. Vier auto's waren niet in orde met de technische keuring. Verder werd er tijdens de actie grote hoeveelheden drugs aangetroffen waaronder meer dan 500 gram cannabis, afzonderlijk vacuüm verpakt in kleinere zakjes en 50 gram hasj. Vijf personen zijn opgepakt en worden ter beschikking gesteld van het parket.

Aan de actie van afgelopen nacht namen nagenoeg alle lokale politiediensten van het arrondissement Oost-Vlaanderen/Dendermonde deel. In totaal werden 109 personeelsleden van de lokale en federale politie ingezet. Naast het uitvoeren van patrouilles werden er diverse controleposten opgericht aan de belangrijkste verbindingswegen en aan de op- en afritten van de autosnelwegen. Ook werden er controles uitgevoerd in en rond de spoorwegstations. De actie werd gecoördineerd vanuit het Communicatie- en informatiecentrum in Gent. Ter ondersteuning van de arrondissementele actie zette de federale politie bijkomende middelen en personeel in zoals speurhonden en drugshonden, een helikopter, de Wegpolitie Oost-Vlaanderen, de Spoorwegpolitie alsook personeel van het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) en de Coördinatie- en steundirectie. Voor bijkomende expertise kon een beroep gedaan worden op de Dienst Vreemdelingenzaken.

Labels