Veroordeelde drugscrimineel uitgeleverd aan België na arrestatie in Brazilië

Extradition vers la Belgique d’un trafiquant de drogue après son arrestation au Brésil

J.C. werd op 25 januari 2022 door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot 5 jaar celstraf voor lidmaatschap aan een criminele organisatie. Hij was betrokken bij de organisatie van het uithalen van cocaïne in de Antwerpse haven. Die celstraf straf zat hij tot op heden niet uit, want de veroordeelde nam de vlucht.

Uit onderzoek door politiezone Antwerpen bleek dat J.C. zich vermoedelijk in het buitenland bevond. Daarop werd beslist de man internationaal te laten seinen. Al snel kwam er bericht vanuit Brazilië dat de voortvluchtige zich in het land bevond. Hierop werd er snel en adequaat gehandeld door politie en justitie in België en Brazilië. Op 23 april 2023 werd J.C. gearresteerd door de Braziliaanse politie toen hij het vliegtuig wilde nemen in Sao Paulo.

Na zijn arrestatie bevestigden de Braziliaanse autoriteiten dat ze J.C. aan België zouden uitleveren. De uitlevering aan België werd voorbereid en op 13 december 2023 uitgevoerd door het FAST (Fugitive Active Search Team) van de Federale Politie. Op 14 december kwam de veroordeelde toe in België.

Deze arrestatie is het resultaat van een mooie internationale samenwerking tussen PZ Antwerpen, het FAST van de Federale Politie, het parket-generaal van Gent en de Braziliaanse autoriteiten. Dankzij deze efficiënte samenwerking kan J.C. zijn veroordeling niet langer ontlopen.

Labels