Veilig Surfen : Sociale netwerken, spelletjes of video's, hackers brengen je naar hun malware

Hackers zijn steeds inventiever en maken slim gebruik van de intense activiteit op onze smartphone.

Wanneer je zoals ik het openbaar vervoer gebruikt, zie je veel reizigers aan hun telefoonscherm gekluisterd om bijvoorbeeld sociale media te checken, te gamen of video’s te bekijken.

Photo by Ed Hardie on Unsplash

Deze week willen we je waarschuwen, want de hackers hebben hun methodes veranderd. Eerst doen ze onderzoek naar de populariteit van bepaalde inhoud.

Dan maken ze valse websites waar je zogezegd gratis video’s kan downloaden. Via de sociale media maken ze reclame voor dit platform en stellen ze je voor een applicatie te installeren, te antwoorden op een poll door op een link te klikken of een account aan te maken op hun site.

Aanvaard je het aanbod, dan wordt er malware geïnstalleerd waarmee ze je kunnen bespioneren of je loginnamen en wachtwoorden kunnen stelen.

Alvorens in te gaan op dit soort voorstellen, is het dus belangrijk je altijd goed te informeren over de betrokken sites om te weten of ze wel echt zijn.

Wanneer men je voorstelt de video te downloaden die je graag wil zien, controleer dan zeker de extensie van het bestand. Gaat het om een exe-bestand, klik dan niet. Een video zal nooit deze extensie hebben.

Het cybersecuritybedrijf Avast geeft enkele tips die we met je delen.

De eerste is om na te gaan of de aangeboden applicatie populair is. Als ze enkele tienduizenden gebruikers telt, is ze zeker legitiem. Je kan bijvoorbeeld nakijken hoeveel keer ze werd gedownload.

Je kan ook gaan kijken naar de beoordelingen van de applicatie. Hier moet je wel oppassen, want de hackers publiceren vaak valse beoordelingen zodat je hun applicatie zou downloaden.

We raden tot slot ook aan om na te gaan of de aanbieder van de applicatie er nog andere aanbiedt.

Bij het doorlopen van de lijst kun je meer over de verschillende applicaties te weten komen door de gebruikersrecensies te lezen.