Veilig Surfen: Oplossingen tegen spyware

Deze week zullen we het hebben over spyware. Om zich ertegen te wapenen, zijn er beveiligingsapplicaties beschikbaar. Een woordje uitleg. 

Photo by Andrew Guan on Unsplash

De radiorubriek Surfons Tranquille van deze week vangt aan met een concreet geval van stalking. Sonia en haar partner Tom zijn zopas uit elkaar. Hij kan de situatie niet verkroppen en blijft haar stalken. Hij spreekt met name over personen met wie ze praat via berichtenapps. Toen ze een smartphone kocht, was het Tom die de configuratie in orde bracht en een Gmail-adres voor haar aanmaakte. Sonia is er dus van overtuigd dat Tom toegang heeft tot haar informatie.  

Na een grondige analyse wordt het duidelijk dat er zich spyware op het apparaat verbergt. "Die verschaft toegang tot bijvoorbeeld mailboxen, sms'en, foto's, het adressenbestand, telefoonoproepen, geolokalisatiegegevens en nog vele andere zaken", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit. "Waarschijnlijk heeft Tom van Sonja's afwezigheid gebruik gemaakt om de software te installeren die hij vooraf had gedownload van de site van de uitgever ervan. Omdat het om een Android smartphone gaat, moest hij om de installatie te voltooien naar de instellingen gaan en het vakje aankruisen dat toelaat een applicatie van een onbekende bron te installeren. Daarnaast moest hij Google Play Protect deactiveren om te verhinderen dat de spyware ontdekt zou worden", legt de commissaris uit.  

Er zijn oplossingen! 

Dit soort situatie doet ook denken aan de gevallen van pesten op school. Maar wees gerust: spyware kan worden opgespoord en er zijn testen mogelijk. "Als je een controle wenst uit te voeren, raden we je aan om met behulp van een beveiligingsapplicatie een grondige scan uit te voeren. De momenteel meest doeltreffende vind je in de Android-rubriek van de site AV-TEST", geeft commissaris Bogaert ons nog mee om af te ronden.