Veilig Surfen : Ook voorbereiding van de digitale start van het nieuwe schooljaar

Het gebruik van sociale media is met Covid-19 nog meer toegenomen. Ze zijn alomtegenwoordig en de te grote zichtbaarheid van de gebruikers brengt risico's met zich mee. Aarzel niet om er met je kinderen over te praten en hun kritische geest te ontwikkelen.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Terug naar school gaan betekent goede voornemens maken. Deze hebben betrekking op sociale media, zeker nu we ze in deze periode met weinig rechtstreekse contacten vaak gebruiken. Dit frequent gebruik brengt risico's met zich mee, in het bijzonder voor onze kinderen. Zo meldde Child Focus dat ons land is getroffen door een nieuwe golf van de 'Blue Whale Challenge'. "Het is een 'spel' waarbij een 'coach' de deelnemers voor tientallen uitdagingen stelt. Uitdagingen die gebaseerd zijn op het feit dat de jongere generatie de behoefte heeft om in de ogen van anderen te bestaan. Ingaan op deze uitdagingen is dan ook een uitstekende gelegenheid om zeer zichtbaar te zijn", legt Olivier Bogaert, commissaris bij de Federal Computer Crime Unit, uit.

Zichtbaarheid betekent risico's

Deze hoge zichtbaarheid kan echter leiden tot misbruiken zoals pesterijen of het aanzetten tot haat. Advies is dus noodzakelijk, zeker wat foto's betreft. "Het bewaren van herinneringen aan onze vakanties of familiebijeenkomsten heeft altijd bestaan. Als onze kinderen naar hun grootouders gaan, kunnen ze de fotoalbums doorbladeren waarin mama en papa te zien zijn op dezelfde leeftijd als zijzelf. Maar deze albums geven geen digitale informatie, terwijl bezoekers van ons profiel op sociale media onze foto's kunnen bekijken ...", analyseert onze expert.

En naast het mogelijke gebruik van de foto's door de beheerders van de websites is het op basis van de gedeelde content eveneens mogelijk om de voorkeuren van je kind te achterhalen, te weten te komen waar het geboren is ...

Om jongeren voor risico's te behoeden, ga je naar de website www.cybersimple.be. "Je vindt er de onlinegame Interland, die tot doel heeft hun kritisch denkvermogen te ontwikkelen en hen de juiste reflexen aan te leren."