Veilig Surfen : Leer je instellingen aanpassen voor een betere beveiliging

Dinsdag is het Werelddag voor een veiliger internet. Het is voor onze expert in cyberveiligheid de gelegenheid om met name de jonge generatie nog eens wat tips te geven.

Veilig Surfen : Leer je instellingen aanpassen voor een betere beveiliging

Deze dag wordt inmiddels gevierd in meer dan 110 landen. De Dag voor een veiliger internet of Safer Internet Day is aan zijn 19e editie toe en belicht het thema 'Samen voor een beter internet'.

Safer Internet Day biedt de gelegenheid om met je kinderen wat tips te delen. Op https://saferinternetday.be/nl vind je verschillende activiteiten (quizzen, lezingen, multimediaworkshops enz.) en tools om hen bewust te maken van de digitale risico's.

De bevindingen zijn op dit vlak namelijk treffend. "Uit een recente studie blijkt dat het gemiddelde dagelijkse gebruik van een smartphone in 2021 is gestegen tot 4 uur en 48 minuten. In totaal besteedt de smartphonegebruiker 70% van zijn tijd aan het raadplegen van sociale media, het scrollen door foto's of het bekijken van video's", analyseert Olivier Bogaert, commissaris bij de Federal Computer Crime Unit. Van de sociale netwerken is TikTok nu onder tieners de favoriet. Tussen 2020 en 2021 is het wereldwijde gebruik van de toepassing met 90% gestegen! Met alle risico's van dien omdat tieners niet noodzakelijkerwijs de tijd nemen om hun TikTok-profiel zo in te stellen dat het beter beveiligd is.

 

Beperk de zichtbaarheid

Onze expert geeft over dit onderwerp daarom verschillende tips. "De eerste tip bestaat erin hen te vragen om de zichtbaarheid van de video's te beperken. Dit doe je door te beslissen wie ze mag zien. Het is ook belangrijk om te vermijden dat hun profiel wordt voorgesteld aan andere gebruikers."

In de instellingen kan je kiezen wie op de video kan reageren, berichten kan sturen of commentaar kan achterlaten. Zo kunnen ze zich wapenen tegen spotternij of beledigingen. "Die instellingen laten ook toe om gepersonaliseerde reclame uit te schakelen. Content die overeenkomt met de interesses van de gebruiker, wordt dan niet weergegeven. Dat zal voorkomen dat ze in de val lopen van oplichting", specificeert Olivier Bogaert.

En als ze zich zorgen maken over het verlies van abonnees? "Dan kan je ze profielen tonen die heel veel abonnees hebben, terwijl de voornoemde instellingen toch actief zijn."

Zorg ook voor de nodige instellingen van je andere apps!

 

Meer weten?