Tweede flitsmarathon: sensibiliseren voor minder verkeersslachtoffers

BRUSSEL, 13/10/2014. - Op zaterdagochtend 11 oktober 2014 om 6 uur liep de flitsmarathon, georganiseerd door federale en de lokale politie, af. Voor de tweede keer dit jaar hebben politiediensten 24 uur lang en verspreid over het hele land de snelheid gecontroleerd.In totaal hebben ongeveer 80 politiezones en de federale Wegpolitie deelgenomen aan deze actie. Het uiteindelijke doel van deze sensibiliseringsactie was de veiligheid op onze wegen te verbeteren om het aantal slachtoffers bij ongevallen te doen dalen.

Tijdens de eerste editie van de flitsmarathon in april is de snelheid van bijna 400.000 voertuigen (flitspalen niet meegeteld) gecontroleerd; 15.615 bestuurders werden daar betrapt op een onaangepaste snelheid, 72 automobilisten zagen hun rijbewijs ingetrokken. Wat vooral opviel tijdens de eerste flitsmarathon is dat er 24 uur lang zichtbaar minder snel werd gereden, dit was een van de beoogde resultaten van dit initiatief. Nadien gaf bij een rondvraag van het BIVV 58% van de ondervraagden aan voorstander te zijn van een vervolgeditie. Om die reden heeft de geïntegreerde politie beslist om een tweede editie te organiseren.

Met dit soort acties wil de politie bereiken dat bestuurders zich houden aan de snelheidsbeperkingen en dat ze zo weinig mogelijk flitsboetes moet uitdelen. Een aangepast rijgedrag zorgt voor een positieve impact op het aantal ongevallen en bijgevolg ook het aantal slachtoffers.Deze "flitsmarathon" kaderde ook in de snelheidscampagne van het BIVV van de maand oktober.

«««< HEADVoorlopige resultaten

Opgelet : de cijfers van de vaste camera's (flitspalen) zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Ook sommige lokale resultaten bereikten ons niet tijdig.

Voorlopige resultaten

Opgelet : de cijfers van de vaste camera's (flitspalen) zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Ook sommige lokale resultaten bereikten ons niet tijdig.»»»> origin/Crimestat

  • Aantal mobiele dispositieven: 382
  • Voertuigen gecontroleerd door middel van mobiele radartoestellen: 252.389
  • Aantal processen-verbaal voor overdreven snelheidentifier: 9455
  • Aantal ingetrokken rijbewijzen door overdreven snelheidentifier: 39

Labels