Recoveryroomfraude: wanneer slachtoffers een tweede keer worden opgelicht

Het is nog steeds de maand van de cyberveiligheid! Deze keer staan we stil bij een crimineel fenomeen dat door de FSMA onder de aandacht is gebracht: de zgn. recoveryroomfraude. Daarbij beloven oplichters hulp te bieden aan fraudeslachtoffers om hun geld terug te krijgen ...

Recoveryroomfraude

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) voert campagne tegen onlinebeleggingsfraude. Zo hebben onze cyberexperts Christophe Axen en Christophe Van Bortel begin dit jaar meegewerkt aan een preventievideo. 

Recent maakte de FSMA cijfers bekend die tegelijk zorgwekkend maar ook hoopvol zijn, want ze tonen aan dat de bewustmakingsacties hun vruchten afwerpen. 

Steeds meer beleggingsfraude

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten registreerde immers een stijging met bijna 50% van de meldingen van onlinebeleggingsfraude ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (925 meldingen tegenover 1332 dit jaar). En de stijging zet zich jaar na jaar door: in 2023 ontving de FSMA 2170 meldingen van onlinebeleggingsfraude, bijna drie keer meer dan in 2017 (781 meldingen).

Onder de illegale activiteiten vinden we frauduleuze tradingplatformen en oplichting met cryptomunten maar ook een bijzonder onrustwekkende vorm van oplichting die 'Recovery Room' werd gedoopt. 

Recovery Room

Wat is recoveryroomfraude?

De statistieken wijzen op een verdere toename van fraude door personen die beweren hulp te verlenen aan de slachtoffers. "In 2024 nam het aantal gevallen van recoveryfraude, zeg maar oplichters die beweren slachtoffers van eerdere fraudepraktijken te helpen hun verloren geld te recupereren, met maar liefst 60% toe ten opzichte van dezelfde periode in 2023", aldus de FSMA. 

De praktijk heeft een kwaadaardig doel: de oplichters beloven de slachtoffers van een eerste oplichting te hulp te komen met het oog op een schadevergoeding. Daartoe kunnen ze zich voordoen als banken, financiële autoriteiten ... en soms zelfs als de FSMA. Ondanks de beloften zal het slachtoffer zijn geld natuurlijk niet terugkrijgen en zelfs nog meer geld verliezen door de verrichte uitgave om deze hulp te krijgen. "Slachtoffers van beleggingsfraude krijgen vaak twee keer te maken met dezelfde oplichters: een eerste keer als plegers van beleggingsfraude en een tweede keer als plegers van recoveryroomfraude. Het kan ook dat de plegers van de beleggingsfraude de gegevens van hun slachtoffers doorverkopen aan andere oplichters. Iedereen die ooit het slachtoffer is geworden van beleggingsfraude moet zich ervan bewust zijn dat oplichters hun slachtoffers opnieuw kunnen viseren of hun gegevens kunnen doorverkopen", zo benadrukt de FSMA.

Hoe gaan ze te werk?

De oplichters contacteren hun slachtoffers vaak via telefoon of mail, maar het kan ook gebeuren dat sommigen zelf in de val trappen ... "De FSMA merkt dat slachtoffers via eigen opzoekingen op internet of via sociale media in contact komen met zogenaamde recovery rooms. Oplichters en hun ondernemingen stellen zichzelf voor als advocatenkantoren, accountants, maar ook als politiediensten of financiële toezichthouders. De oplichters deinzen er bovendien niet voor terug om de identiteitsgegevens van bestaande ondernemingen of officiële instanties te misbruiken om betrouwbaar over te komen."

De ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn en waarvoor de FSMA het publiek waarschuwt, zijn de volgende: Akin, Bitcity, Concord Services, Ledgible, Recovery AI, Trade Control, World Blockchain Organization, Apag-Audit AG, Claim Justice, Crypto Conduct Authority, Etoro, FXVC, Global Get Back, IFP Center, NCSC, Trading Center, Ucoin Capital en VaxCo.

De FSMA ontving ook meldingen over oplichters die zich voorstellen als:

Belangrijke aanwijzingen van recoveryroomfraude

  • Een eerste aanwijzing van recoveryroomfraude: de criminelen vragen vooraf te worden betaald, zogezegd om administratieve of juridische kosten te dekken of om belastingen te betalen …

  • De fraudeurs kunnen ook beweren dat ze hun diensten gratis aanbieden, maar dan vragen ze toegang tot de computer van hun slachtoffers via een remote desktop-tool zoals Anydesk. "Op die manier krijgen de fraudeurs de mogelijkheid om spyware te installeren of toegang te krijgen tot de PC-Banking van de consumenten. Het komt ook voor dat fraudeurs hun slachtoffers vragen om een wallet op een cryptoplatform te creëren en activeren."

Enkele vuistregels

  • De eerste regel is op te passen met voorstellen die je worden gedaan zonder dat je hierom gevraagd hebt

  • Alleen de gerechtelijke autoriteiten ontvangen de fraudemeldingen, het is onmogelijk dat andere personen op de hoogte zijn.

  • Wees altijd voorzichtig met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn.

  • Als je op sociale media of op het Internet een advertentie ontdekt waarin men je voorstelt je te helpen om je verloren geld terug te krijgen, kijk dan goed uit!

  • Als men je vraagt om vooraf geld over te maken, toegang te krijgen tot je computer of een wallet op een cryptoplatform te activeren, ga hier dan niet op in.

  • Financiële toezichthouders zoals de FMSA zijn niet bevoegd om geld terug te vorderen en zullen daarvoor dus nooit contact opnemen met slachtoffers van beleggingsfraude.

 

Iedereen die fraude wil melden of twijfels heeft over een aanbieding kan altijd de FSMA contacteren via het contactformulier. Het is ook mogelijk om te controleren of de verrichtingen die je worden voorgesteld in overeenstemming zijn met de financiële regelgeving, met behulp van de zoekfunctie op de site van de FSMA.