Scheepvaartpolitie Antwerpen zet alle zeilen bij

De inspanningen in de strijd tegen drugs(maffia) in de Antwerpse haven worden onverminderd voortgezet. In de eerste paar maanden van 2023 heeft de Antwerpse scheepvaartpolitie (SPNA) al 51 arrestaties verricht die allemaal druggerelateerd zijn. Vooral het aantal ‘uithalers’, criminelen die drugs uit bijvoorbeeld containers halen, is explosief gestegen.  

La Police de la Navigation d’Anvers met toutes voiles dehors

De ontmanteling van het communicatienetwerk SKY ECC in maart 2021 heeft heel wat in beweging gezet. Netwerken voor de invoer van cocaïne werden blootgelegd; er volgde een nooit eerder gezien aantal huiszoekingen, inbeslagnames en arrestaties. In februari dit jaar kondigde de regering forse investeringen aan in de strijd tegen de drugsmaffia in de haven van Antwerpen. Zo werd een nationale drugscommissaris aangesteld en wordt SPNA in belangrijke mate versterkt. Ondertussen geeft de drugsmaffia echter niet op: dat horen of lezen we bijna dagelijks in de media. Maar ook de politie laat zich niet afschrikken …

Uithalingen

Ook al is SPNA momenteel nog onderbemand, ze zet alles op alles om, met de hulp van andere diensten van de Federale Politie, de strijd aan te gaan. Versterking is echter op komst (zie verder in dit artikel). De aanpak werpt alvast zijn vruchten af en criminelen zullen het hier steeds moeilijker krijgen. Inmiddels blijkt dat tijdens de eerste maanden van dit jaar het aantal pogingen tot uithaling explosief is gestegen. Het begrip ‘uithaling’ omvat volgende incidenten:

  • personen (geen werknemers van de kaai) die gezien zijn op de kaai of in de nabije omgeving (eventueel via camerabeelden), al dan niet in het bezit van drugs;
  • het aantreffen van voorwerpen of gereedschappen die bij uithalingen worden gebruikt en die worden aangetroffen op of nabij een terminal (zonder dat de verdachten aanwezig zijn);
  • beschadiging van de afsluiting van een terminal.

De hulp, waarvan sprake hierboven, komt van alle mogelijke diensten en directies binnen de Algemene directie bestuurlijke politie (DGA). Zo levert de Directie openbare veiligheid (DAS) met FERES iedere nacht een belangrijke bijstand, werpt ook de Hondensteun (DACH) haar expertise in de strijd en houdt de Luchtsteun een oogje in het zeil vanuit de lucht. Uiteraard is er de onmisbare onderzoeksinspanning van FGP Antwerpen. Daarnaast wordt SPNA nog steeds structureel versterkt door het Interventiekorps (CIK).

SPN

Een versterkte Scheepvaartpolitie in Antwerpen

De versterkte SPNA, in de media ook wel Scheepvaartpolitie XL genoemd, zal op termijn uit 312 personeelsleden bestaan. De huidige 116 collega’s worden versterkt met:

  • een havenbeveiligingskorps van 86 personen (die in de nabije toekomst gerekruteerd zullen worden);
  • een onderzoekscapaciteit van 20 rechercheurs;
  • een uitbreiding met 20 andere personen om de Intelligence & Maritieme beveiligingscapaciteit uit te breiden.

"Elke dag gaat SPN Antwerpen de strijd aan tegen de illegale invoer van verdovende middelen. De rode draad doorheen dit verhaal is een sterk samenwerkingsmodel tussen zowel de overheid als de private partners. Essentieel in dit verhaal zijn ook de collega’s van de verschillende CIK’s en DAS die SPN Antwerpen in deze uitdagende tijden structureel versterken. Deze structurele versterking, maar ook de intensieve operationele samenwerking met de collega’s van FERES, DACH, DAFA en FGP Antwerpen, hebben al heel wat mooie resultaten opgeleverd. De uitbreiding van SPN Antwerpen zal het mogelijk maken om de doelstellingen van zowel de gerechtelijke als de bestuurlijke overheden beter te kunnen realiseren. Deze samenwerkingen tonen aan waartoe de Federale Politie in staat is. Tot slot gaat mijn allergrootste dank uit naar onze personeelsleden van SPN Antwerpen die zich dag in en dag uit voor deze strijd inzetten onder niet altijd evidente omstandigheden."

Hoofdcommissaris Hans Morren, diensthoofd SPN Antwerpen

Labels