Scam via Paypal

Vele mensen maken gebruik van de diensten van Paypal. Oplichters profiteren van de onwetendheid van sommige gebruikers om hen te bedriegen. Het verhaal van Francine is de gelegenheid om het vandaag nog eens te hebben over dit online betalingssysteem.

Als u Paypal gebruikt, weet u dat het principe heel eenvoudig is: bij de aanmaak van uw account verstrekt u uw gegevens en kiest u een mailadres om u te identificeren.

De dienst is gratis als u hem gebruikt om voor een aankoop te betalen. Als u de verkoper bent, is de dienst betalend via de aftrek van een klein percentage.In dit laatste geval stuurt Paypal u ofwel een factuur die u via uw bankrekening betaalt, ofwel haalt het bedrijf deze provisie van uw kredietkaart waarvan u de gegevens bij uw registratie hebt verstrekt.

U beslist op een veilingsite spullen te verkopen die u niet meer gebruikt.

De veiling is afgelopen, de koper neemt met u contact op en vraagt de betaling te regelen via Paypal. U gaat uiteraard akkoord en terecht, want deze dienst biedt maximale veiligheid.

Maar hier kunnen geslepen oplichters u in de val lokken.Om terug te komen op het verhaal van Francine: ze heeft haar artikel verkocht voor 100 euro maar op haar rekening werd 1000 euro gestort.De koper neemt contact met haar op en verontschuldigt zich. Hij heeft een foute verrichting uitgevoerd en vraagt haar de 900 euro terug te storten die hij per vergissing heeft overgemaakt.

En hij vraagt haar dit bedrag te storten op een rekening waarvan hij de gegevens bezorgt.Francine ziet er geen graten in, denkt hem een dienst te bewijzen en stort de 900 euro. Ze had meer informatie moeten vragen en moeten nagaan of het wel om een Paypal-procedure ging, wat niet het geval was.

Bij een verkoop via Paypal kon de terugbetaling gebeuren door het bedrag gewoon terug te storten op de Paypalrekening van de koper. Maar in deze historie was de koper niet de houder van de Paypalrekening maar wel een fraudeur die de gegevens ervan gebruikte, welke hij hoogstwaarschijnlijk via phishing heeft verkregen.

Francine is tee keer de dupe: ze is niet alleen de som kwijt die ze heeft overgemaakt maar ook nog eens dezelfde som die de rechtmatige houder van de gebruikte rekening nu terugeist. Neem bij twijfel altijd contact op met de helpdesk van Paypal.

Labels