Rookies krijgen voorproefje van het selectieproces bij Dienst Rekrutering en Selectie (DPRS)

De Rookies waren op woensdag 26 april al aan de zevende activiteit van hun inleefstage toe. Op het programma stond een bezoek aan de Dienst Rekrutering en Selectie (DPRS) van de Algemene directie van het middelenbeheer en de informatie (DGR) in kazerne Géruzet. Ze werden er ingewijd in het sollicitatie- en selectieproces bij de Geïntegreerde Politie.

Rookies DPRS

Bij aankomst werd de groep opnieuw opgesplitst per taalgroep. Inspecteur Ellen De Smet, rekruteringscoördinator voor Brussel en adviseur Larissa Laureys, psychologe bij DPRS, namen de Nederlandstalige Rookies op sleeptouw. Hoofdinspecteur Jeremy Debergh, rekruteringscoördinator voor Brussel en Waals-Brabant, nam samen met eerste adviseur Valérie Louis en adviseur Marie Jubary, beiden eveneens psychologe bij DPRS, de Franstalige jongeren onder hun hoede.

De jonge stagiairs kregen een uitgebreide presentatie over het sollicitatie- en selectieproces. Ze vernamen meer over wat de voorwaarden zijn om bij de politie te kunnen solliciteren, over het verschil tussen operationelen en burgerpersoneel, hoe ze zich moeten inschrijven voor de testen en het verloop van het hele sollicitatieproces. Er werd ook uitvoerig gesproken over de verschillende niveaus die er per type job bestaan en de talrijke doorgroeimogelijkheden. Als ze er nog niet helemaal van overtuigd waren bij de start van hun inleefstage, dan zijn ze nu wel zeker dat je bij de politie heel wat richtingen uit kan.

De Rookies mochten al eens de cognitieve testen uitproberen. Zo proefden ze van wat hen te wachten staat als ze zich daadwerkelijk inschrijven voor de selectietesten bij de politie.

De zwaarste opdracht van de dag vond plaats in de sportzaal van de kazerne. Daar stond het functioneel parcours opgesteld. Eerste hoofdinspecteur Nicolas Cottiels en zijn collega eerste inspecteur Bjorn Distelmans, opleiders bij ANPA afdeling MV en Sport, gaven tekst en uitleg over hoe het parcours moest worden afgelegd. Na een goede opwarming en een verkenning van alle hindernissen, legden ze elk om beurt de sportproef af. Zo ondervonden ze hoe het met de conditie gesteld was en of ze klaar zouden zijn om voor de sportproef te slagen. De opleiders waren alvast erg tevreden over de globale fysieke paraatheid bij de jongeren. Ze gaven hen na de proef enkele tips hoe ze hun conditie eventueel nog kunnen verbeteren of op peil houden. Enigszins vermoeid maar voldaan trokken de jongeren huiswaarts.

Ze kunnen nu enkele weken uitrusten na de geleverde inspanning. Op woensdag 17 mei ontdekken de Rookies de Directie hondensteun.

Labels