Plan KANAAL: ontmanteling van een mensensmokkelorganisatie

BRUSSEL, 20/9/2016. - Tijdens de zomervakantie van 2015 werd de Dienst Vreemdelingenzaken overstelpt door een groot aantal aanvragen tot politiek asiel vanwege Iraakse onderdanen. Het aantal aankomende vluchtelingen vanuit Irak was dan ook zo aanzienlijk dat er destijds, met het oog op de nachtelijke opvang van deze personen, is overgegaan tot de oprichting van een tentenkamp in het Maximiliaanpark en het latere gebruik van één van de WTC-gebouwen te Brussel voor de opvang van deze kandidaten politiek vluchteling. Gezien deze grote toestroom van vluchtelingen werd dan ook wel verondersteld sommigen van hen tegen betaling via smokkelorganisaties naar ons land werden gebracht.



Anderzijds werd het toenemend gebruik van valse en/of vervalste documenten bij mensensmokkelactiviteiten reeds enige tijd door de Federale gerechtelijke politie Brussel opgemerkt. Deze vaststelling, gepaard gaande met de strijd tegen de productie en de zwendel in valse/vervalste identiteitsdocumenten in kader van het "Plan Kanaal", leidde dan ook tot een bijzondere aandacht voor en aanpak van dit fenomeen.



In het najaar 2015 werd er aan de hand van bekomen informaties een onderzoek opgestart naar een Iraakse criminele bende, die zich zou inlaten met het smokkelen van landgenoten van uit hun thuisland Irak naar België. In eerste instantie werd hierbij gebruik gemaakt van documenten waarvan de foto van de houder op het 'document titularis' enige gelijkenis vertoonde met de gesmokkelde persoon, de zogenaamde "look-a-like" documenten. Hiervoor dienden de slachtoffers per persoon een bedrag variërend van 15.000 tot 20.000 US dollars te betalen.



Gezien de grote toevloed van vluchtelingen in Turkije en Griekenland wijzigde de organisatie mettertijd hun werkwijze en smokkelden zij hun slachtoffers niet enkel meer met lijnvluchten, maar ook via de Balkanroute over de weg. Hiervoor diende per persoon de som van 5.000 US dollars te worden betaald.



Voorts toonde het onderzoek aan dat, eens in België aangekomen, de vluchtelingen meestal in appartementen werden gelogeerd, beheerd door leden van de criminele bende. De gebruikte documenten werden hen ontnomen en de slachtoffers werden doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken waar zij hun kandidatuur politiek vluchteling indienden. Zo konden tijdens het onderzoek meerdere slachtoffers van de organisatie worden geïdentificeerd.



Op 7 september 2016 werd er tot een tussenkomst overgegaan en viel de Federale gerechtelijke politie Brussel, versterkt door hun collega's van Luik en Leuven, binnen op 9 adressen, waarvan zeven op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en respectievelijk één te Leuven en Luik/Verviers. In totaal werden tien personen, hoofdzakelijk ingeschreven op het grondgebied van de gemeenten Molenbeek en Anderlecht, van hun vrijheid beroofd en voor verhoor en navolgend onderzoek overgebracht naar de lokalen van de FGP Brussel. Tijdens de huiszoekingen kon er beslag worden gelegd op verscheidene identiteitsdocumenten, zowel valse als vervalste documenten en attesten, meerdere hardware en andere gegevensdragers alsook een handvuurwapen met de voorziene munitie. Vier verdachten werden door de onderzoeksrechter, verantwoordelijk voor het onderzoek, onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het onderzoek wordt voortgezet.

Labels