Opnieuw heel wat inbreuken vastgesteld tijdens grootschalige politieactie in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werd in de nacht van donderdag 31 maart op vrijdag 1 april een grootschalige politieactie gehouden. Federale en Lokale Politie legden hierbij vooral de focus op inbraken en diefstallen (woningdiefstallen, garagediefstallen, autodiefstallen, autokraken, fietsdiefstallen, …). Er was daarnaast ook bijzondere aandacht voor drugs- en verkeersinbreuken.

Politieagenten uit maar liefst 17 lokale Oost-Vlaamse politiezones, de Federale Wegpolitie en de Spoorwegpolitie namen samen aan de actie deel, gecoördineerd door de Coördinatie en steundirectie (CSD) Oost-Vlaanderen van de Federale Politie. Zij werden ook bijgestaan door onder meer de Directie hondensteun, een helikopter en het Interventiekorps. Samen werden gerichte uitgebreide controles uitgevoerd van in totaal meer dan 500 personen, 400 voertuigen en drie treinen.

Resultaten

  • 24 processen-verbaal werden opgesteld voor gerechtelijke inbreuken. 72 personen zijn betrapt op een verkeersinbreuk.
  • Twintig personen werden aangetroffen in het bezit van drugs, twee personen zijn gerechtelijk aangehouden.
  • Elf gesignaleerde personen werden aangetroffen, vijf voertuigen zijn in beslag genomen.
  • Eén persoon had een grote dealerhoeveelheid drugs en een pak geld bij zich. Deze persoon werd gearresteerd, het onderzoek loopt.
  • Tijdens deze actie werden 23 PV’s opgemaakt voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

Deelnemende lokale politiezones:

Aalst, Aalter, Assenede-Evergem, Deinze/Zulte/Lievegem, Dendermonde, Erpe-Mere/Lede, Gent, Geraardsbergen-Lierde, Hamme/Waasmunster, Meetjesland-Centrum, Ninove, Schelde-Leie, Sint-Niklaas, Regio Puyenbroeck, Regio Rhode & Schelde, Wetteren-Laarne-Wichelen en Waasland-Noord.

Deelnemende diensten van de Federale Politie:

Luchtsteun (DAFA), Hondensteun (DACH), Interventiekorps (CIK OVL), Communicatie en Informatiecentrum (CIC OVL), Arrondissementeel Informatiekruispunt (AIK OVL), Spoorwegpolitie (SPC), Wegpolitie (WPR OVL) en de Coördinatie- en Steundirectie (CSD OVL).

FIPA-acties:

In de strijd tegen vermogen- en druggerelateerde criminaliteitsfenomenen worden regelmatig grootschalige politieacties georganiseerd, waarvan de actie van afgelopen nacht een voorbeeld was. Zulke acties worden op provinciaal niveau georganiseerd en worden omschreven als een ‘FIPA’: Full Integrated Police Action. Dit betekent dat middelen en personeel van zowel de Lokale als de Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen.

De politie wenst met dit type acties enerzijds sterk ontradend te werken naar potentiële daders toe of daders te vatten, en anderzijds, door de grote aanwezigheid op het terrein, het veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen.

Labels