Opnieuw een Gendarme ... bij de Federale Politie!  

Gendarme, die familienaam blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Nog minder bij de politie. En zeker niet wanneer de generaties elkaar opvolgen. Nine Gendarme is in april gestart met een stage bij de Directie van de communicatie (CGC) van de Federale Politie. De dochter van de eerste inspecteurs Philippe en Sabine Gendarme werd van jongs af aan ondergedompeld in de politiewereld. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Gezin vertelt ze ons de geschiedenis van een geslacht als geen ander …    

Familie gendarme

Kan een familienaam een beroepskeuze voorspellen? Je zou het geloven wanneer men het traject bekijkt van de eerste inspecteurs Philippe Gendarme, zijn echtgenote Sabine en hun dochter Nine Gendarme, die zopas met haar stage begonnen is bij de Directie van de communicatie (CGC) van de Federale Politie.  

  geten, ook mijn peter werkt bij de politie! Je kan dus zeggen dat mijn toekomst al helemaal uitgestippeld was …", zegt de 25-jarige Nine, studente 2e bachelor communicatie aan de Haute École de la Ville de Liège, geamuseerd. In tegenstelling tot haar ouders zag de jonge vrouw zichzelf geen uniform aantrekken, maar droomde ze er eerder van het communicatieteam te versterken. "Ik zal tot 21 mei bij CGC werken en momenteel bevalt me dat enorm. Ik kan mezelf er daarna wel zien werken!", verklaart Nine, die momenteel bij de desk Event van CGC werkt.   

En heeft de naam 'Gendarme' uiteindelijk invloed gehad op de beroepskeuze van het gezin? "Ik zou zeggen dat dit meer toeval is. Je moet bovendien weten dat we in de ... rue de la Justice wonen. De toevalligheden zijn tamelijk ongelooflijk!"   

"Een ander aspect van de politie"   

Philippe Gendarme is in 1996 bij de rijkswacht begonnen en zijn echtgenote Sabine in 1999. "Het uniform wordt zo’n beetje familiezaak" vatte Sabine het al samen in het Revue van de Rijkswacht in 1999. In die tijd zag ze zich wel werken bij de POSA (Protectie, Observatie, Steun en Aanhouding) en uiteindelijk kwam ze terecht bij de Federale Gerechtelijke Politie van Luik. Haar man van zijn kant koos voor de Coördinatie- en steundirectie van Luik. Beiden zijn momenteel eerste inspecteurs. "Mijn papa heeft tijdens zijn loopbaan heel wat brevetten gehaald: bus, vrachtwagen, sproeiwagen ... Wat hem in het beroep aantrekt, is dienstverlening. Momenteel is hij monitor geweldbeheersing." Haar mama geniet ten volle van haar werk bij de Federale Gerechtelijke Politie. "Ze heeft de opleiding voor officier van gerechtelijke politie gevolgd. Ze zijn allebei gek op hun werk!"   

Haar ouders zijn dan ook blij met de stagekeuze van hun dochter. "Onze organisatie beperkt zich niet enkel tot de politieagenten op het terrein. Er bestaan heel wat andere profielen. Het is zeer goed dat Nine een ander aspect van de politie kan ontdekken. Bovendien is deze stage een mooie ervaring voor haar!", aldus eerste inspecteur Philippe Gendarme.    

"Gendarme, op het appel!"   

Door zijn bijzondere familienaam was er over Philippe Gendarme al een artikel verschenen in het Revue van de Rijkswacht. Een Gendarme die rijkswachter is, dat gaat nog minder onopgemerkt voorbij dan een Gendarme bij de politie! Philippe legde ons vroeger al uit vanwaar zijn naam komt." « Mijn familie is afkomstig uit Noord-Frankrijk en telde heel wat smeden die wapens vervaardigden. Zij werden 'gens d’arme' genoemd. Mijn naam komt dus voort uit het beroep dat enkele van mijn voorouders uitoefenden. Er zijn wel legerofficieren, maar nooit gendarmen in mijn familie geweest (…) Na de politiehervorming zal ik toch nog altijd een Gendarme zijn (lacht) ", vertrouwde Philippe Gendarme ons in 2000 toe.   

Nine van haar kant neemt de opmerkingen over haar naam luchtig en met humor op. "Ik ben het ondertussen gewoon geworden. Wanneer mijn naam genoemd wordt, doen sommigen als grap bijvoorbeeld een politiegroet. Ik werk als student ook in een doe-het-zelfzaak waar ik soms wordt opgeroepen met "Gendarme, op het appel!", maar dat word je gewoon. Dat doet me meer lachen dan iets anders."  

Labels