Opgelet met malware op je Android smartphone

De feestdagen hebben een hoop cadeaus opgeleverd. Wie een nieuwe smartphone kreeg, kijkt toch maar beter even uit. Kwaadaardige apps (malware) kunnen het besturingssysteem Android besmetten. Een woordje uitleg door Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

Opgelet met malware op je Android smartphone

Enkele dagen geleden vonden sommigen onder jullie een nieuwe smartphone onder de kerstboom. Als die nieuwe telefoon Android draait, blijf je maar even attent. In een rapport van G-Data, een beveiligingslabo, duiken maar liefst 11.700 kwaadaardige applicaties op die elke dag het besturingssysteem viseren. Dat er zijn 40% meer dan in 2017. De internetgigant Google reageerde met enkele maatregelen waardoor updates sneller worden doorgevoerd sinds Android 8. “Het probleem is dat die versie 8 slechts op 20 % van de toestellen aanwezig is.

Google verzoekt de fabrikanten om te voorzien in procedures voor een regelmatige update van zijn besturingssysteem. Vanaf volgende maand zal Google veeleisender zijn bij de ondertekening van contracten met de fabrikanten.” Volgens Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

Installeer een beveiligingsoplossing

Wie een Android smartphone overweegt, informeert best even naar de versie van het besturingssysteem. Studies wijzen er immers op dat de meeste malwareapplicaties vooral uit zijn op onze content en persoonlijke gegevens. Het G DATA lab ontdekte een Trojaans paard met de naam Android.Trojan-Spy.Buhsam. Eens het paard zich in de smartphone genesteld heeft, kan de hacker uw Whatsapphistoriek uitpluizen of de camera op de telefoon inschakelen.

“Je hebt het begrepen: het is niet alleen noodzakelijk om de juiste versie van het besturingssysteem te kiezen, maar ook om op jouw telefoon een veiligheidsoplossing te installeren” waarschuwt Olivier Bogaert. Aangezien alles voortdurend evolueert, verzoeken we u nogmaals naar de site AV-TEST te gaan. Dit onafhankelijk laboratorium test regelmatig de oplossingen om de digitale omgeving van onze computers en smartphones te beschermen.

 

Labels