‘Operation Renewed Hope’: Belgische speurder keert terug uit VS met nieuwe info over potentieel kindermisbruik in ons land

De afgelopen weken organiseerde de Amerikaanse dienst Homeland Security Investigations een internationale taskforce in Washington D.C., met als doel slachtoffers en daders in onlinebeelden van kindermisbruik te identificeren. Ook de Belgische Federale Politie nam deel aan deze ‘Operation Renewed Hope’. Een speurder van de dienst Child Abuse van de Directie voor de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) werkte er enkele weken zij aan zij met speurders van onder andere Homeland Security Investigations, de FBI, het International Center for Missing and Exploited Children, Interpol, Europol en verschillende politiediensten van over de hele wereld.  

Drie weken lang, sinds 17 juli, analyseerden deze experten foto- en videobeelden van kindermisbruik, waarvan de slachtoffers tot op heden niet geïdentificeerd konden worden. Alle deelnemende landen leverden materiaal aan uit dossiers waarop zij vastliepen, in de hoop dat het onderzoek een nieuwe impuls kan krijgen dankzij de kennis van de andere deelnemers. Op basis van details in het beeldmateriaal, zoals de landschappen op de achtergrond of de gebruikte taal, werd geprobeerd de beelden te lokaliseren. Dankzij de gecombineerde expertise van speurders uit zo’n 14 verschillende landen konden slachtoffers, daders en locaties potentieel geïdentificeerd worden.  

Operation Renewed Hope eindigde met 311 potentiële identificaties van slachtoffers. Alle info wordt nu via Interpol aan de betrokken landen bezorgd voor verder onderzoek. Ook in België zullen zo een aantal nieuwe leads verder onderzocht worden. In de VS en Canada gebeurden al een aantal arrestaties. In de komende weken en maanden kunnen wellicht nog meer slachtoffers gered worden uit een misbruiksituatie dankzij deze internationale samenwerking.

Lees hier het volledige persbericht van Homeland Security Investigations:www.ice.gov/news/releases/hsi-partners-launch-first-us-based-international-victim-identification-surge

Labels