Op zoek naar studentenhuisvesting? Pas op voor oplichting!

Studeer je en ben je last minute op zoek naar huisvesting? Pas op voor de talrijke oplichtingspraktijken ... Hier zijn onze tips.

Op zoek naar studentenhuisvesting? Pas op voor oplichting! (Bron : Maria Ziegler op Unsplash.com)

Overhaast niets en wees op je hoede

Over enkele dagen keren de studenten in het hoger onderwijs terug naar hun auditoria en leslokalen. Als je een van degenen bent die nog op zoek zijn naar huisvesting, laat je dan niet vangen …

Controleer of het pand bestaat

De regel is bekend: pas op als iets te mooi lijkt om waar te zijn. Een ruime, goed gelegen studentenwoning voor een lage prijs zou argwaan moeten wekken ... Als er geen foto is bij de advertentie of ze iets te perfect lijkt, wees dan op je hoede. Je kunt een foto controleren via de functie 'Search by image' (zoeken op afbeelding) van de zoekmachine Google, die je zal vertellen of de foto elders op het internet te vinden is … Ga ook na of het pand echt bestaat en waar het zich precies bevindt met behulp van tools zoals Google Maps.

Google Afbeeldingen
Google Afbeeldingen

Controleer de identiteit van de eigenaar

Er zijn legio oplichters op studentenzoekplatforms en sociale netwerken in het algemeen. Ga dus na of de persoon met wie je te maken hebt echt bestaat en de eigenaar van het pand is. Daarvoor moet hij een eigendomstitel kunnen voorleggen. 

Vraag hulp

Aarzel niet om te informeren bij je hogeronderwijsinstelling die een huisvestingsdienst heeft. Deze dienst kan je helpen in je zoektocht of je doorverwijzen naar officiële instanties. 

Betaal niets voor je tekent

Sommige oplichters proberen je zover te krijgen dat je de eerste maand huur betaalt voordat je het pand hebt kunnen bezoeken en verdwijnen dan. Betaal nooit iets voordat je het huurcontract hebt getekend, zelfs niet als de eigenaar je verzekert dat hij het geld niet meteen zal innen … 

Bezoek het pand en neem de tijd

Neem de tijd om je contract zorgvuldig te lezen en controleer of alles wat de eigenaar mondeling heeft beloofd, is inbegrepen (voorwaarden, materiaal enz.). 

Bezoek het pand indien mogelijk altijd samen met de eigenaar voordat je de papieren tekent en laat je de sleutels persoonlijk overhandigen.