Een gezamenlijke strijd tegen de illegale handel in gezelschapsdieren

Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober wenst de Federale Politie de aandacht te vestigen op de illegale handel in gezelschapsdieren, meer bepaald honden en katten.  

Een gezamenlijke strijd tegen de illegale handel in gezelschapsdieren

De Centrex FUPHEC is een dienst van de Federale Gerechtelijke Politie (DGJ/DJSOC/Intelligence/Centrex/FUPHEC) die strijdt tegen de georganiseerde en/of systematische criminaliteit die verband houdt met volksgezondheid en het leefmilieu met financieelgewin tot gevolg. In de strijd tegen de illegale handel in gezelschapsdieren werkt de FUPHEC onder andere samen met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de gewestelijke diensten voor dierenwelzijn, de douane en het Europese project EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging).

Een internationale zwendel met allerhande gevolgen 

In de Europese Unie bezit iets meer dan 40% van de huishoudens een gezelschapsdier. Het fokken en verkopen van katten en honden vormt dan ook een belangrijke en lucratieve economische activiteit. Hoewel erkende fokkers en legale invoer deels aan de vraag tegemoetkomen, wordt een aanzienlijk deel jammer genoeg gedekt door de illegale handel in gezelschapsdieren. 

De illegale invoer naar België en de buurlanden gebeurt vanuit landen van de Europese Unie zoals Roemenië en Hongarije. Buiten de Europese Unie gaat het vooral om Oekraïne, Servië, Turkije, Wit-Rusland en Rusland. Enkel voorbeelden van fraude: systematische vervalsing van van identificatiedocumenten, niet aangegeven transport en handel, nepdierenartsen enz.

Naast de gevolgen voor het welzijn van de gezelschapsdieren brengt het illegale en georganiseerde verkeer ook grote gezondheidsrisico's met zich mee. De dieren worden immers zeer vaak niet gevaccineerd tegen bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte waarvan ons land sinds 2001 gespaard blijft maar waarvoor er in Europa 47 gevallen werden gemeld tussen januari en september 2024 (bron: FAVV). De illegale handel in gezelschapsdieren heeft ook gevolgen op economisch gebied vanwege de oneerlijke concurrentie voor de fokkers, de belastingontduiking en de niet-aangegeven inkomsten. 

Een internationale zwendel met allerhande gevolgen

Hoe kan de burger vermijden om bij te dragen aan de illegale handel in gezelschapsdieren of er dupe van te worden ?

Hier zijn enkele tips: 

  • Pas op met raskatten en -honden die worden aangeboden tegen prijzen die lager liggen dan hun marktwaarde. 

  • Kijk goed uit wanneer het gaat om de verkoop via Facebook of onlineplatformen. Check online de reputatie van de fokker of van het asiel waarbij je een dier wenst te adopteren door persartikels en beoordelingen van vroegere klanten te raadplegen. 

  • Controleer of de fokker erkend is door hem te vragen naar zijn unieke registratienummer. 

  • De dieren die te koop of ter adoptie worden aangeboden, moeten altijd aan de nieuwe eigenaar worden overhandigd met een geldig Europees paspoort voor gezelschapsdieren. Kijk goed naar het land dat het paspoort aflevert: het is bijvoorbeeld verdacht dat een dier dat zogezegd in een lidstaat is gefokt, wordt verkocht met het Europese paspoort voor gezelschapsdieren van een andere lidstaat. 

  • De leeftijd checken is cruciaal. Pups en kittens mogen niet vroeg van hun moeder worden gescheiden, want dat kan negatief uitwerken op hun gezondheid en gedrag. Een dier dat uit een andere lidstaat afkomstig is, moet bovendien minstens 16 weken oud zijn vanwege de regels voor toediening van het vaccin tegen hondsdolheid. 

  • Wees voorzichtig wanneer de levering van een dier uit een ander land plaatsvindt op een ongewone locatie zoals een snelweg, een parking of een tankstation. 

Bronnen: Europese Commissie – FAVV  

Hoe vermijden om bij te dragen aan de illegale handel in gezelschapsdieren of er de dupe van te worden?
Hoe vermijden om bij te dragen aan de illegale handel in gezelschapsdieren of er de dupe van te worden?