Nigeriaans prostitutienetwerk opgerold

BRUSSEL, 10/06/2016.- Door de dienst Mensenhandel van de federale gerechtelijke politie Brussel werd op dinsdag 7 juni 2016 een grootschalige operatie uitgevoerd tegen een Nigeriaans netwerk, dat al sinds enkele jaren op grote schaal jonge Nigeriaanse meisjes vanuit Benin-City naar België en andere Europese bestemmingen (Italië, Frankrijk,….) smokkelde met het oog op exploitatie in de prostitutie.



Tijdens de uitgevoerde operatie konden de vijf in België verblijvende Nigeriaanse kopstukken van het netwerk aangehouden worden. Het onderzoek naar de criminele activiteiten van dit Nigeriaanse netwerk werd al verschillende maanden voorbereid. Dit onderzoek toonde aan, dat jonge Nigeriaanse meisjes al meerdere jaren op grote schaal geronseld worden in de wijde omgeving van Benin-City (Nigeria).



De ronselaars in Benin-City onderhandelden met de familieleden van de meisjes de te vereffenen schuld. Deze bedroeg tussen 30.000 à 45.000 euro per meisje. Eens de "overeenkomst" gesloten, werden zij in kleine groepjes over land op weg gezet naar de Libische kuststreek rond Tripoli. De tocht door de woestijn was een ware beproeving. Tijdens het gehele traject zorgden tussenpersonen van de organisatie voor de overname en het verdere transport van de groepen meisjes.



Na enkele weken kwamen zij dan aan bij de Libische kust, waar zij opgewacht en opgevangen werden door tussenpersonen van de organisatie in afwachting van een illegaal transport om de oversteek van de Middellandse zee te maken per vluchtelingenbootje. Tijdens hun verblijf aan de Libische kust, ondergingen de meisjes opnieuw seksueel misbruik en ontbering. De vluchtelingenbootjes werden meestal op zee onderschept door de Italiaanse kustwacht, waarna de meisjes in een opvangkamp terechtkwamen.



De organisatie zorgde er dan voor, dat de meisjes door in Italië verblijvende Nigerianen uit de opvangkampen opgehaald werden. De meisjes dienden enkele dagen tot weken op adressen in Italië te verblijven in afwachting van de aanmaak van valse documenten.



Met deze documenten werden zij naar Brussel gebracht, waar zij opgewacht werden door de Belgische tak van het netwerk. De Nigeriaanse souteneur dwong de meisjes, samen met haar twee assistenten, vrijwel onmiddellijk om zich te prostitueren op straat of in cafés.



In het Nigeriaanse milieu was al langer geweten, dat een in Brussel verblijvende Nigeriaan het telefoonnumer van de organisatie in "Benin-City" doorgaf aan Nigeriaanse "Madammen" (souteneurs) die meisjes wensten te "bestellen" en te laten smokkelen tot bij hen.



Het onderzoek wijst uit, dat meerdere tientallen Nigeriaanse meisjes door dit netwerk uitgebuit werden in de prostitutie. De meisjes "werkten" in België, Frankrijk en Italië. Door de Belgische speurders konden 10 Nigeriaanse meisjes uit de prostitutie gehaald worden. Zij werden ondergebracht bij gespecialiseerde opvangcentra. De geronselde meisjes betroffen jonge, tot zéér jonge Nigeriaanse meisjes (14-15 jaar oud) die de overeenkomst met de organisatie maakten, hopend op een beter leven voor hen en hun familie.



De winsten die de organisatie maakt, worden integraal getransfereerd naar Nigeria.



Het onderzoek gevoerd door de federale gerechtelijke politie Brussel spitst zich nu verder toe op de verdachten en handlangers in Nigeria en Italië om de organisatie volledig te ontmantelen.

Labels