Nederlands drugslabo bevindt zich in Zulte

Politiediensten houden simultaan huiszoekingen in België en Nederland



BRUSSEL, 31/10/2017. - De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen heeft een drugslabo opgerold in Zulte. Het labo, dat diende om amfetamines aan te maken werd beheerd door een Nederlandse drugsbende.

Bij de actie werden in Nederland 2 en in België 3 verdachten opgepakt.

Het druglabo werd onmiddellijk ontmanteld.

Start onderzoek

Begin augustus 2017 is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen in overleg met het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een drugslabo. Het parket besliste om de onderzoeksrechter te Gent te vorderen.

Door intens speurwerk konden de rechercheurs, gespecialiseerd in de drugsmaterie, in samenwerking met politiezone Deinze/Zulte zicht krijgen op de verdachten en hun werkwijze.

De verdachten gebruikten hiervoor een loods in Zulte. In het labo, dat professioneel uitgebouwd was, werden door de bende amfetamines aangemaakt.

Gezien de verdachten die in beeld kwamen de Nederlandse nationaliteit hadden, werd er samengewerkt met de Nationale Politie van Nederland, eenheid Oost-Brabant.



Actie op 30 oktober

Maandag 30 oktober 2017 startte onder leiding van de onderzoeksrechter te Gent de gezamenlijke actie van Belgische en Nederlandse politiediensten.

Rond 1800 uur zijn de speciale eenheden van de Federale Politie binnengevallen in de loods. Ter plaatse werd 1 verdachte aangetroffen. Een tweede verdachte, onderweg met een bestelwagen, werd in Deinze onderschept. De Belgische verhuurder van de loods werd eveneens meegenomen voor verhoor.

Gezien het gezondheidsrisico was er bij deze zoeking bijstand van de nationale drugcel gespecialiseerd in drugslabo’s (CRU), het labo van de Federale Politie, een brandweerspecialist in gevaarlijke stoffen, de Civiele Bescherming alsook het NICC (Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminalistiek). De gemeten waarden in het labo waren kritiek waardoor, voor het welzijn van iedereen, het lokaal eerst werd verlucht alvorens verder te werken.

Er werd een professionele installatie aangetroffen waarmee grote hoeveelheden amfetamines kunnen aangemaakt worden.

Met bijstand van de lokale politie Deinze/Zulte werden de huiszoekingen uitgevoerd en de drie verdachten meegenomen voor verhoor.



Tegelijkertijd hadden drie huiszoekingen in Nederland, in de regio van Eindhoven, plaats. Hierbij kon de recherche van de eenheid Oost-Brabant twee verdachten aantreffen. Tevens werd er nog labomateriaal aangetroffen alsook materiaal om Belgische nummerplaten te maken.

De 3 verdachten die in België opgepakt zijn, werden op 31 oktober voor de Onderzoeksrechter te Gent geleid. Deze besliste om de 2 Nederlanders onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en de Belgische verhuurder vrij te laten onder voorwaarden.

Voor de 2 verdachten die in Nederland opgepakt zijn, heeft de Onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uitgereikt met het oog op uitlevering naar België.



Voor verdere informatie kan de pers contact opnemen met hoofdcommissaris Patrick Willocx (0474 653 692) of persmagistrate parket Oost-Vlaanderen Caroline Jonckers (0470 209 549).

Labels