Minstens 6 personen opgepakt in België tijdens grote Europese actie

Operatie Archimedes : 28 Europese landen strijden samen tegen de georganiseerde criminaliteit

BRUSSEL, 24/09/2014 - Tussen 15 en 23 september 2014 organiseerde de federale politie verschillende controleacties in het hele land. Die acties waren toegespitst op de fenomenen diefstal, heling, cocaïnehandel en illegale migratie. Zes personen zijn opgepakt tijdens een actie tegen woninginbraken.

Deze controles kaderden in een grootschalige operatie Archimedes die georganiseerd werd in 28 lidstaten van de Europese Unie. Deze actie, die de prioritaire criminele fenomenen van de Europese Unie viseerde, werd 24/7 vanuit het operationele centrum van Europol in Den Haag gecoördineerd. Voor meer informatie over de actie kan u de site www.europol.europa.eu/content/operation-archimedes raadplegen.

Resultaten voor BelgiëOm deze actie tot een goed einde te brengen, kon de Belgische politie rekenen op de analyse en kennis van Europol.

  1. Op 17 en 18 september werd op Brussels Airport en in de haven van Antwerpen gecontroleerd op het transport van cocaïne. Ongeveer 45 kilo cocaïne werd teruggevonden in een container.

  2. Op 17 september heeft de lokale politie samen met de federale politie gecontroleerd op de parking van Jabbeke, langs de E40. Het is geweten dat parkings langs autosnelwegen door mensenhandelaars gebruikt worden. De actie werd geleid door de Federale gerechtelijke politie van Gent, de Lokale politie Gent en de Wegpolitie Oost-Vlaanderen. Een mensenhandelaar die 5 personen naar Engeland wou smokkelen is opgepakt.

  3. Op 22 en 23 september werden, onder de leiding van Nederland, 128 Belgische politiemensen ingezet op "hot spots" in de strijd tegen inbraken en handel in gestolen goederen. Samen met de FOD Economie controleerde de politie langs de autosnelwegen en bij juweliers.

    • aantal gecontroleerde personen: 647
    • aantal gecontroleerde voertuigen: 784
    • aantal gecontroleerde juweliers: 17
    • aantal andere gecontroleerde « hot spots »: 7
    • aantal gerechtelijke arrestaties: 6

Labels