Mensensmokkel via small boats: politie vraagt om verdachte situaties te melden

De politiezone Westkust en de Federale Politie zijn deze dagen extra aandachtig voor mensen die in small boats vanaf onze kust het kanaal oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. Het huidige mooie, stabiele weer verhoogt immers het risico dat mensensmokkelaars groepen transmigranten in overvolle rubberen boten de zee opsturen. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden en moet ten alle koste vermeden worden. 

De Federale Politie lanceert oproep naar handelaars en burgers: ‘HELP LEVENS REDDEN’

De politiezone Westkust en de Federale Politie zijn deze dagen extra aandachtig voor mensen die in small boats vanaf onze kust het kanaal oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. Het huidige mooie, stabiele weer verhoogt immers het risico dat mensensmokkelaars groepen transmigranten, waaronder ook kleine kinderen, in overvolle rubberen boten de zee opsturen, vaak met gebrekkige reddingsvesten. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden en moet ten alle koste vermeden worden.

De meeste small boats vertrekken vanaf de Noord-Franse kust, omdat de afstand tot het Verenigd Koninkrijk er korter is. Maar ook vanaf onze kust, meer bepaald in de grensregio met Frankrijk, kunnen small boats vertrekken.

Om het vertrek van deze small boats vanaf onze kust te voorkomen zet de politiezone Westkust onder meer haar droneteam in om ‘s nachts met een infraroodcamera beweging op het strand te kunnen detecteren. De Scheepvaartpolitie is ’s nachts meer aanwezig in de grensregio met Frankrijk en controleert onder andere specifieke plaatsen die gebruikt kunnen worden om small boats te water te laten. De Wegpolitie is extra aandachtig voor transporten van nautisch materiaal of van slachtoffers van mensensmokkel naar de kuststreek. Ook aan andere politiediensten werd gevraagd om deze dagen extra aandachtig te zijn voor het fenomeen.

Aan burgers wordt gevraagd om zeker elke verdachte situatie die kan wijzen op mensensmokkel via small boats te melden via het noodnummer 112. Zo kunnen hulpdiensten sneller tussenkomen in het geval van een levensbedreigende situatie en/of kan de politie een eventuele verdachte van mensensmokkel controleren en verder onderzoek doen.

Naast de verhoogde aandacht op het terrein wordt ook permanent geïnvesteerd in het in beeld brengen van de internationale criminele netwerken achter de transmigranten door de Federale Gerechtelijke Politie.

Labels