Meneer Cyberpreventie gaat met pensioen

Na een carrière van 41 jaar bij de politie legt commissaris Olivier Bogaert zijn functie neer. Twee collega's, een Franstalige en Nederlandstalige, zullen het woord nemen namens de Federale Gerechtelijke Politie voor alle vragen in verband met cybercriminaliteit.

Olivier Bogaert -  Christophe Axen - Christophe Van Bortel

Van de Lokale Politie tot de FCCU

Olivier Bogaert startte zijn carrière in 1983 bij de Lokale Politie van Doornik. In 1986 trad hij toe tot de Gerechtelijke Politie van het parket van Brussel waar hij betrokken was bij de onderzoeken naar de genocide in Rwanda in 1994 en de Zaak-Dutroux in 1996. Als ervaren gebruiker van informaticatools werd hij door zijn toenmalige directeur uitgenodigd om lid te worden van wat de Computer Crime Unit van de GP van Brussel is geworden, commissaris Glenn Audenaert. Hun opdracht was toen al het analyseren van computers en telefoons! Door de oprichting van de Geïntegreerde Politie, gestructureerd op twee niveaus, kwamen in 2001 de Regional Computer Crime Units tot stand in de gerechtelijke arrondissementen en de Federal Computer Crime Unit in Brussel. Olivier Bogaert begon bij de RCCU van Brussel en ging daarna aan de slag bij de Directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) en het I²-team tot zijn vertrek op 1 april 2024.

Olivier Bogaert

20 jaar in de media ten dienste van de bevolking

In 2004 werd commissaris Bogaert gevraagd om advies en informatie te verstrekken aan het grote publiek. Op de radio – Veilig surfen! -, op de televisie, uitnodigingen voor conferenties, zijn pedagogie, geduld en vermogen om technische concepten of informatie in lekentaal uit te leggen, hebben van hem een referentie op dit gebied gemaakt voor de Franstalige bevolking. Als je op 21 juli aan Oliviers zijde staat tijdens het Politiedorp, zie je tientallen mensen naar hem toe komen voor advies en om hem in vertrouwen te nemen: de Federale Gerechtelijke Politie toegankelijk maken of het grote publiek een lachend en beschikbaar gezicht geven, het zijn slechts enkele van de taken die commissaris Bogaert met veel plezier uitvoerde. Vanaf 1 april is Olivier geen commissaris meer, maar we vermoeden dat hij niet uit de ether zal verdwijnen!

Christophe & Christophe: twee cyberexperts van de Federale Gerechtelijke Politie

Al meer dan een jaar beantwoorden Christophe Axen, adjunct-directeur van de Regional Computer Crime Unit van de FGP van Luik en Christophe Van Bortel, adjunct-directeur van de Regional Computer Crime Unit van de FGP van Antwerpen, een groot aantal verzoeken in het Frans of het Nederlands. Op universiteiten, jobbeurzen, traditionele of webmedia, ze vertegenwoordigen de Federale Gerechtelijke Politie in alle zaken met betrekking tot cybercriminaliteit naast hun operationele taken. Door hun expertise op het terrein en hun bereidheid om hun passie voor ICT en voor het beroep van gerechtelijke politieagent te delen, zijn en blijven zij de uitgelezen sprekers om de Federale Gerechtelijke Politie te vertegenwoordigen.

 

De hele Geïntegreerde Politie bedankt Olivier voor zijn engagement, passie en beschikbaarheid.

Christophe Van Bortel
Christophe Axen