Internationale bierzwendel ontmanteld: 12 miljoen euro schade

BRUSSEL, 23/06/2016. - Op maandag 9 mei 2016 heeft het Brusselse gerecht aan de sectie financiële delicten van de Federale gerechtelijke politie van Brussel een dossier toevertrouwd afkomstig van de Duitse autoriteiten betreffende O.A., een persoon van Turkse afkomst die verdacht wordt van voortdurende ontduiking van accijnzen in Duitsland en andere Europese landen.



Het dossier betreft verschillende leveringen van bier die normaal gezien aan accijnzen onderworpen zijn, en dit via drie Franse vennootschappen die deelnamen aan het fraudemechanisme. De leveringen zouden in realiteit op de zwarte markt in Groot-Brittannië aan de man gebracht zijn. De schade bedraagt meer dan 12 miljoen euro.



Op initiatief van het onderzoeksbureau van de douane van Stuttgart (bureau van Karlsruhe) heeft de procureur van Mannheim in Duitsland een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen O.A.. Overeenkomstig een internationaal verzoek om samenwerking, gericht aan België, werd er ook een huiszoeking bij de persoon in kwestie gevraagd.



Op dinsdag 21 juni 2016 heeft de sectie financiële delicten van de Federale gerechtelijke politie van Brussel, bijgestaan door een ploeg van de Brusselse RCCU (Regional computer crime unit) en collega's van de Duitse douane, een huiszoeking verricht op het adres van O.A. in de gemeente Anderlecht.



Bij deze huiszoeking werd O.A. gearresteerd en werden talrijke onderzoekselementen ontdekt en in beslag genomen. O.A. werd ter beschikking gesteld van de procureur des Konings in Brussel.



De internationale samenwerking blijkt weer eens noodzakelijk te zijn voor het goede verloop van de onderzoeken. We wijzen op de zeer goede samenwerking tussen de Duitse en Belgische autoriteiten om een einde te stellen aan deze illegale praktijken die de economie van ons land in gevaar brengen.


Labels