Inclusie van personen met een handicap, een echte troef

3 december is de internationale dag voor personen met een handicap. Een gelegenheid om dieper in te gaan op een ervaring: die van Alain Thonet. Alain, die slechtziende is, heeft een zeer scherp gehoor ontwikkeld. Dat blijkt van onschatbare waarde te zijn voor de transcriptie van telefoontaps van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel. Zijn voorbeeld toont eens te meer aan dat inclusie absoluut noodzakelijk is in onze maatschappij.

Inclusie van personen met een handicap, een echte troef

In totaal heeft 15 % van de Belgische beroepsbevolking een handicap. Slechts 35 % van hen heeft een job volgens de vzw DiversiCom, die de tewerkstelling van personen met een handicap op basis van hun vaardigheden vergemakkelijkt. (http://www.diversicom.be/nl/parlons-en/handicap-emploi/ ) Nochtans meent 41 % van de inactieve personen dat ze in staat zijn om een beroepsactiviteit uit te oefenen. Op deze internationale dag voor personen met een handicap wenste de Federale Politie het belang van de integratie van personen met een handicap te benadrukken door te laten zien hoe diversiteit onze organisatie versterkt.

De Federale Politie heeft meerdere blinde of slechtziende personeelsleden in dienst. Alain Thonet is er een van. Sinds 2007 stelt hij zijn zeer goed ontwikkelde gehoor ten dienste van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel. Alain maakt transcripties van de gesprekken en opnames voor de onderzoekers. "Zes slechtzienden werden tegelijk met mij aangeworven. Onze organisatie heeft zich laten inspireren door de Nederlandse politie, die als eerste het nut van de hoorkwaliteiten van slechtzienden inzag. " Alain is inderdaad een enorme hulp voor zijn collega's. " Ik maak transcripties van audio- of video-opnames. Wennen aan het accent van de persoon is één van de uitdagingen. Soms wordt mij gevraagd om twee stemmen te vergelijken om vast te stellen of het om dezelfde persoon gaat. Dat kan heel lang duren."

De werkpost van Alain werd aangepast aan zijn handicap. Hij kan met name gebruikmaken van spraaksoftware en een brailletoetsenbord. " De Brailleliga is de collega's ook komen sensibiliseren. Maar zelf heb ik hier nooit problemen gehad. Ik voel me hier goed geïntegreerd."

Als licentiaat psychologie zou hij zijn kennis ook graag met een andere dienst willen delen. " Een job in human resources zou me ook erg bevallen. "

 

De aanwerving van personen met een handicap, een noodzaak

Zoals het voorbeeld van Alain aantoont, straalt het goede management en de integratie van onze verschillende talenten af op de kwaliteit van onze diensten. Toch is er nog werk aan de winkel. Een koninklijk besluit bepaalt dat personen met een handicap 3 % van het personeel van elke federale organisatie moeten uitmaken. Bij de Federale Politie geldt dat alleen voor het CALog-personeel. Met 0,46 % van het voltijds tewerkgestelde CALog-personeel in 2018 (laatste cijfers) bij de Federale Politie, (https://fedweb.belgium.be/sites/default/files/downloads/Evolution_Services%20publics%20f%C3%A9d%C3%A9raux_2018.FR_.pdf ) is dit cijfer echter nog steeds niet bereikt.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, heeft aangegeven dat diversiteit centraal staat in haar beleid. " Het is zeer belangrijk dat het contingent representatief is voor de maatschappij als we meer respect willen bereiken. Het is belangrijk dat de maatschappij zich herkent in de politie. Diversiteit, dat is meer dan alleen gender. Het gaat ook over mensen uit alle geledingen van de maatschappij. We moeten een manier vinden om diversiteit in de selectieproeven te integreren. We hebben een overheidsopdracht uitgeschreven die volgend jaar zal worden gegund om diversiteit in de selectie en de opleiding op te nemen. Er zijn campagnes gepland ", benadrukte ze al in de pers.

We herinneren eraan dat de meeste administratieve functies al kunnen worden aangepast aan personen met een handicap. Aarzel niet om te surfen naar de website jobpol.be om te solliciteren!

Inclusie van personen met een handicap, een echte troef

Nog te vaak fout parkeren

Op deze internationale dag voor personen met een handicap herinneren we eraan dat de integratie van en het respect voor personen met een handicap ook van de burgers afhangt. De 24 236 pv's die in 2019 (https://www.dekamer.be/doc/CCRA/pdf/55/ac272.pdf ) werden opgemaakt wegens fout parkeren op een parkeerplaats voorbehouden aan personen met beperkte mobiliteit tonen aan dat er nog een lange weg af te leggen is …

Gebruik de gehandicaptenplaatsen enkel als je de kaart hebt, maak er geen kopie van of gebruik andermans kaart niet. Er wordt nog te veel misbruik vastgesteld! Het gaat niet alleen om fout parkeren, maar ook om fraude. De kaarten worden soms vervalst of na het overlijden van de betrokken

persoon verder gebruikt. Voor al deze overtredingen bedraagt de boete 116 euro! Het is dus beter om je parkeergeld te betalen of een paar honderd meter meer te stappen ...

Labels