"Ik ben het levende bewijs dat alles kan als je het echt wil"

Op 2 maart jongstleden sleepte eerste inspecteur Marie-Dolores Mabuila (Directie bescherming) de European International Women’s Leadership Award in de wacht. Met deze prijs beloont het Europees Parlement uitzonderlijke vrouwen en dat is Marie-Dolores vast en zeker. Op 46-jarige leeftijd heeft ze twee masterdiploma's die ze in 2019 en 2021 behaalde, terwijl ze voltijds werkte!

Eerste inspecteur Marie-Dolores Mabuila werd op 2 maart gehuldigd.

Enkele dagen voor Internationale Vrouwendag werd een uitzonderlijke politieagente in de bloemetjes gezet. Afgelopen woensdag huldigde het Europees Parlement eerste inspecteur Marie-Dolores Mabuila samen met zes andere vrouwen. "Wij richten onze aandacht op vrouwen die op een bepaald punt in hun leven hebben beslist hun droom na te jagen, te breken met de traditionele verplichtingen, zich op 'mannelijk terrein' te wagen, respectvol te handelen en zo een voorbeeld zijn voor alle vrouwen die het (nog) niet aandurven hun stem te laten horen en hun potentieel te ontwikkelen", verduidelijken de leden van het comité van de European International Women’s Leadership Award 2022.

Marie-Dolores verliet Zaïre toen ze maar enkele maanden oud was en koos al snel voor het politieberoep. "Ik hield van het sociale en empathische aspect. Ik wou bij de politie gaan werken uit overtuiging", vertelt ze ons.

Haar loopbaan begon in 2002. "Het was niet makkelijk. Ik ben een vrouw en bovendien een kleurlinge. Ik moest mezelf bewijzen, opboksen tegen opmerkingen en raakte soms verwikkeld in vechtpartijen tijdens politieopdrachten. Maar uiteindelijk kreeg ik erkenning."

Na als hulpagent van politie te hebben gewerkt, slaagde ze voor het vergelijkend examen voor inspecteur. Vervolgens ging ze aan de slag bij de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene (PolBru) en onlangs vervoegde ze de hrm-dienst van de Directie bescherming (DAP). "Ik heb altijd spijt gehad dat ik mijn universitaire studies niet heb afgemaakt (ze volgde de richting psychologie, n.v.d.r.). Dit kwam terloops ter sprake tijdens een gesprek met mijn chef bij PolBru, hoofdcommissaris Yves De Hertog. Hij vroeg me wat me tegenhield om opnieuw te gaan studeren. Ik polste of het mogelijk zou zijn mijn uurrooster aan te passen en voor hem was het oké! Samen met commissaris Harold Pauwels supporterde hij voor me in de schaduw en ik ben hen erg dankbaar."

 

In sneltempo

Het zouden lange dagen worden voor Marie-Dolores. "Je moet ook weten dat mijn dochter toen nog maar acht jaar oud was. Ik zette haar dus om 6.30 uur af bij de opvang en werkte dan bijvoorbeeld van 7 tot 9 uur. Vervolgens repte ik me naar de ULB voor mijn lessen om in de namiddag naar het werk terug te keren. Op het einde van de dag, rond 18 uur, haalde ik mijn dochter op. Ik leefde in sneltempo. Al mijn verlof ging naar mijn studies. De mogelijkheid van tijdskrediet kwam trouwens goed van pas. Voor mijn dochter was het niet altijd makkelijk, maar ik denk dat dit haar ook heeft gestimuleerd om te studeren", glimlacht ze.

Na haar masterdiploma criminologie in 2019 had de inspecteur de smaak te pakken. "Ik wou mijn opleiding vervolledigen met een master in de politieke wetenschappen. Ik had het voornemen commissaris te worden en wou zo goed mogelijk opgeleid zijn. Daarom voltooide ik vorig jaar deze één jaar durende masterstudie."

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag wil eerste inspecteur Mabuila een boodschap meegeven. "Velen denken dat het hen niet zal lukken, maar ik wil tonen dat je nooit de hoop mag opgeven. Zelfs op 40-jarige leeftijd kan je opnieuw gaan studeren. Als je doorzet, lukt alles !"

Marie-Dolores Mabuila

Enorm ontroerd door de prijs

"Ik was enorm ontroerd wanneer ik hoorde dat ik deze prijs kreeg. Ik kreeg tranen in de ogen. Voor mij was het de erkenning voor de moeilijke weg die ik afgelegd heb." Marie-Dolores wil het parlementslid bedanken dat haar heeft voorgedragen voor de European International Women’s Leadership Award. "We maakten kennis tijdens een stage in het Europees Parlement en kwamen elkaar 20 jaar later opnieuw tegen. Hij herkende me en we hadden het over het hervatten van mijn studies. Hij heeft me ook enorm aangemoedigd!"

 

Bekijk de video die gerealiseerd werd rond de uitreiking van de European International Women’s Leadership Awards 2022 met als thema Internationale Vrouwendag:

 

Labels